Istoria inventării laserului – 4 lecții de inovație

Istoria inventării laserului - 4 lecții de inovație

Charles Hard Townes a fost de mic fascinat de fizica lucrurilor. În timp, el s-a specializat pe fizica microundelor, în mod particular pe interacțiunea dintre molecule și microunde și pe modul în care spectrul microundei poate fi folosit pentru analizarea structurii atomilor și nucleelor.

În 1951, Townes a început să lucreze la conceptual de „maser” (termenul vine de la amplificarea microundei prin emisie stimulată de radiație), iar în 1954 a reușit să pună la punct dispozitivul care amplifică și generează unde electromagnetice prin emisie stimulată. În 1958, Townes vorbea deja despre cum „maser”-ul devenit „laser” (amplificarea de lumină prin emisie stimulată de radiație) putea fi folosit în scopuri medicinale.

În autobiografia lansată de Charles la vârsta de 87 de ani, lucrare intitulată How the Laser Happened: Adventures of a Scientist (Cum a apărut laserul: Aventurile unui om de știintă), inventatorul dezvăluie câteva lecții importante de viață pe care le-a învățat pe parcusul carierei.

Ele vorbesc despre ce înseamnă norocul unei noi descoperiri, despre colaborare, inventivitate și perseverență.

Cei de la fastcompany.com au extras patru elemente cheie din povestea lui Townes, patru lecții de viață importante:

1. Treci peste eșecuri

Townes a trecut prin multe eșecuri. Cu toate că era un elev bun, el nu a putut intra la nici una dintre școlile la care își dorea să studieze, iar mai târziu, după absolvire Universității Furman din Greenville, s-a lovit de acceași problemă. Nici una dintre universitățile în cadrul cărora își dorea să lucreze ca cercetător nu l-au acceptat.

Ani mai târziu, când Townes lucra la primele invenții, a avut parte de un alt eșec. Radarul creat de Townes în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost rebutat de armată pe motiv că nu este eficient.

Inventatorul, însă, a depășit aceste obstacole, a mers mai departe cu încredere că poate realiza ceva util, până la urmă.

„Este imposibil să știi dinainte care dintre eșecuri sunt de fapt succesuri deghizate. Așa că, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să mergi pe drumul care ți se pare corect pe moment. De asemenea, este bine de știut că atunci când te confrunți cu sentimentul de eșec, că totul va fi bine, până la urmă”, spune Townes.

2. Poți găsi inspirație oriunde

Așa cum inventatorul spune, „dezvoltarea maser-ului și a laser-ului și a aplicațiilor lor ulterioare nu au urmat un scenariu, ci s-au bazat pe natura omului, pe dorința de a întelege lumea, a explora și a crea”.

Townes ne învață astfel că este nevoie de curiozitate, de interacțiune cu tot felul de oameni și de un strop de noroc pentru a crea idei care pot revoluționa lumea.

3. Perseverența este crucială

Fără perseverență, laser-ul nu ar fi putut deveni realitate. În anii ’50, pe vremea când Townes era profesor la Universitatea Columbia, superiorii i-au recomandat să renunțe la direcțiile lui de cercetare pentru că vor duce la un mare eșec.

Convingerea că ideile lui sunt, totuși, bune, l-au adus pe inventator în postura de a primi inclusiv un Premiu Nobel pentru creația lui. Intuiția funcționează, așa cum demonstrează chiar Townes.

4. Apără-ți ideile

Atunci când Townes a pus la punct laserul, imediat au apărut și comentariile potrivit cărora ideea de „emisie stimulată” fusese, de fapt, gândită de Einstein.

Nu este ieșit din comun ca atunci când o idee măreață apare, mulță să spuna…da și eu m-a gândit la ea.

Povestea lui Townes ne arată cât de important este să transformăm ideea în realitate. Dacă noi renunțăm la ea, cu siguranță vor exista alți oameni, mai perseverenți, care o vor transforma într-un adevărat succes.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •