Multe dintre locurile de muncă din ziua de azi vor dispărea sau vor fi profund influențate de noile tehnologii. Un studiu publicat de Oxford University, The future of employment: How susceptible are jobs to computerisation?, arată că în industria financiară, audit, contabilitate, precum și în telecom și în administrația publică, probabilitatea ca meseriile să devină automatizate depășește 90%.
Această transformare va avea un impact semnificativ și asupra forței de muncă din România. De aceea, EY România, alături de invitații săi, a discutat astăzi despre una dintre tehnologiile viitorului, în cadrul conferinței „Will robots help us do less? Or become more?”.
Roboții vor scuti angajații de procesele repetitive, consumatoare de timp, și – în același timp – vor contribui la reducerea cheltuielilor operaționale. Robotics Process Automation (RPA) este una dintre tehnologiile viitorului, deja adoptată de mari companii internaționale, precum Generali, AON, J.P.Morgan, Barclays, Vodafone, SAP, McDonalds, American Express, Pfizer, Piraeus Bank.
„Am descoperit RPA în urmă cu doi ani, ca urmare a implicării într-un proiect internațional de digitizare a unei mari companii de asigurări. Proiectele de Robotics sunt ca un joc de LEGO, reprezentând o platformă de automatizare pe care o dezvoltăm împreună cu clienții,” declară Răzvan Popescu, RPA CoE Lead EY România.
Pe de altă parte, RPA generează dezbateri intense cu privire la viitorul pieței muncii, în contextul „angajării” roboților software care să realizeze activități specifice oamenilor; roboți care lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile din șapte, fără concedii, pauze de masă și care nu generează erori.
Robotul poate fi considerat cea mai flexibilă „mână de lucru”, care reacționează instant la comenzi. În plus, în funcție de piața în care se face această implementare, costul unui asemenea „angajat” poate fi de numai 20% din costurile pe care le implică un salariat obișnuit.