Alo, România?! Aici Inteligența Artificială

Alo, Romania?! Aici Inteligenta Artificiala

România are potențialul unui lider global. În ce domeniu? Inteligență Artificială. Când? Când va planifică și investi strategic. Ce o oprește? Lipsa de inițiativa și viziune.

Poate fi nerealist pentru o țară care stă în subsolul clasamentelor la nivelul UE să aibă așa visuri de mărire. Și totuși, tehnologiile avansate precum Inteligența Artificială pot da această perspectivă. Clasamentul țărilor cu cel mai mare PIB indică ordinea celor mai mari economii, dar nu ne spune și care sunt țările cu potențial în domeniul Inteligenței Artificiale. În timp ce țări precum SUA, China și Japonia au luat deja startul patentării unor produse în tehnologia Inteligenței Artificiale, competiția este deschisă și țărilor mai mici precum este România.

Citește și: Ar putea prezice Inteligența Artificială conflictele personale, înainte de o angajare?

Potențialul de creștere adus de AI

Dar cum se obiectivează Inteligența Artificială și de ce am fi interesați să o dezvoltăm? Cel mai des mediatizate aplicații ale Inteligenței Artificiale sunt cele de soft precum asistenții virtuali sau boții, asistenții vocali, recunoaștere facială și vocală, motoare de căutare. Există totuși și o încorporare a Inteligenței Artificiale în dispozitive hardware precum drone, roboți, vehicule autonome, aplicații pentru Internetul Lucrurilor (IoT).

Mintea umană are limitări în realizarea de calcule rapide și complexe, în descoperirea de lucruri noi, limitări de subiectivitate, precum și condiționări sociale ale cunoașterii.Integrarea acestei tehnologii în viața oamenilor ar accelera transferul de informație de la un sistem la altul, ar aduce îmbunătățiri autonome ale acestora aplicații, ar facilita cooperarea, ar îmbunătăți comunicarea și transferul de cunoaștere.    

  •  
  •  
  •  
  •  
  •