Adevărat sau fals. Oamenii creativi au și o doză de nebunie

Adevărat sau fals. Oamenii creativi au și o doză de nebunie

Încă din antichitate, Platon a observat faptul că oamenii foarte creativi au și o oarecare doză de nebunie. Cum au explicat specialiștii această conexiunie?

creativity-mental-illness-article

Studiile realizate de neuropsihologi arată că oamenii creativi sunt diferiți față de ceilalți, informează fastcodesign.com. Ei sunt mult mai predispuși la a suferi de exemplu, de o tulburare bipolară. De asemenea, ei au stabilit că rudele sănătoase ale unor schizofrenici tind să fie mai creativi. Tot pe această direcție, anumite dimensiuni ale persoanelor predispuse la a suferi de schizofrenie pot prezice gradul de creativitate al acesteia.

Un grup de cercetători de la Universitatea Graz din Austria a realizat, recent, un studiu pentru a afla mai multe informații despre schizofrenie și creativitate. În cadrul studiului au fost incluși participanți cu un grad mai mare sau mai mic de predispoziție spre schizofrenie.

Participanții la studiu au fost puși să vină cu noi idei de întrebuințare a obiectelor pe care le folosim zi de zi. Specialiștii au scanat creierele voluntarilor, în timp ce aceștia încercau sa vină cu idei noi. Rezultatele arată, în urma scanărilor, similitudini între cei care aveau un nivel înalt de creativitate și cei cu o predispoziție ridicată spre schizofrenie.

Cercetătorii de la Harvard au denumit această legătură „dezinhibare cognitivă”. Practic, oamenii creativi, ca și cei cu risc ridicat de schizofrenie nu au capacitatea de a ignora informațiile irelevante. Mai precis, specialiștii vorbesc în acest caz și despre vulnerabilitate împărtășită, adică despre o serie de factori comuni, printre care și dezinhibarea cognitivă, care determină dacă o persoană va fi creativă, instabiliă psihic sau o combinație dintre amândouă.

Această similitudine nu înseamnă că, spun specialiștii, în mod general valabil oamenii creativi sunt neapărat un pic nebuni, așa cum doza de nebunie nu înseamnă și creativitate.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •