Numărul angajaților străini din România s-a dublat față de 2018

Numarul angajatilor straini din Romania s-a dublat fata de 2018

Numărul angajaților străini din România s-a dublat față de 2018. Asta pentru că mediul privat din România se confruntă cu o criză pe piața forței de muncă și le este din ce în ce mai greu să aducă și să păstreze angajații români. Peste 23 de mii de cetățeni din afara Uniunii Europene lucrează legal în România, cei mai mulți în construcții și servicii. O treime din companiile de pe piața locală vor să importe forță de muncă din străinătate în următoarea perioadă.

Citește și: 6 din 10 oameni de afaceri sunt dispuși să aducă forță de muncă din străinătate

Industria ospitalității și construcțiile sunt domeniile care se confruntă cu cel mai mare deficit de forță de muncă.

Numărul cetățenilor din afara Uniunii Europene care muncesc legal în România s-a dublat față de anul 2018 și este de patru ori mai mare față de acum trei ani. Cei mai mulți sunt din Vietman, Turcia și Nepal, potrivit unei analize făcute de jurnaliștii Economica.net, pe baza datelor obținute de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Florin Jianu, președintele CNIPMMRDin calculele noastre, un milion de lucrători lipsesc în acest moment de pe piața forței de muncă prin două direcții: aceea a românilor care au plecat în ultima perioadă, aceea a sectoarelor economice. Practic, numai în domeniul turismului aproximativ 300 de mii de lucrători sunt necesari în acest moment.

Citește și: Sondaj BestJobs: Unul din trei angajatori români are în plan să recruteze forță de muncă din străinătate, în acest an

Potrivit unui studiu, în următoarea perioadă una din trei companii românești iau în calcul să aducă forță de muncă din străinătate. Muncitorii necalificați, specialiștii, dar și muncitorii calificați sunt cei mai căutați.

Mihaela Dobre, realizatorul studiului: 70% dintre angajatorii care au răspuns studiului nostru afirmă că sunt dispuși să ofere un salariu net de până în 500 de euro, însă suplimentează cu anumite beneficii, de la plata biletului de avion, cazare, masă.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR: Cred că avem nevoie în România de o campanie foarte puternică de informare și, practic, în paralel integrarea acestor muncitori care vin mai ales din zonele asiatice. Noi trebuie să înțelegem că acești oameni vin să lucreze, nu vin nici să ne schimbe sau să ne influențeze din punct de vedere cultural și că avem nevoie de ei pentru a rezolva o problemă acută a economiei românești.

Citește și: 25% dintre companii iau în calcul importul de angajaţi pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă

Cei mai mulți cetățeni din afara UE lucrează în companii din București și județele Ilfov, Constanța și Timiș, potrivit Economica.net.

Angajați din afara UE

2019: 23.179
2018: 10.416
2017: 7.084
2016: 5.929

Angajați din afara UE

Vietnam: 5.233
Turcia: 2.844
Nepal: 2.160
China: 2.126
Sri Lanka: 2.124

Pregătirea angajaților din străinătate

muncitori necalificați: 45%
ingineri/ specialiști: 41%
muncitori calficați: 33%
IT&C: 12%
management: 8%

sursa: BestJobs

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •