Piața de muncă temporară pe timp de criză

Piața de muncă temporară pe timp de criză

de Sorina Donisa, Preşedinte ARAMT şi director executiv APT Resources & Services

Munca temporară începe să câștige din ce în ce mai mult teren și în România, după cum arată datele celui mai recent studiu al Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (ARAMT), potrivit căruia numărul celor care lucrează în regim temporar s-a dublat în ultimii doi ani.

Piaţa de muncă temporară a urmat un curs invers crizei economice. Mai precis, doar în asociaţia ARAMT, peste 52.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în 2012, cifra reprezentând aproape dublul celei din 2010, când se înregistrau doar 29.926 de angajați temporar.

Contractele temporare de muncă sunt un instrument tot mai folosit de angajatori şi preferat de mulţi dintre angajaţi. De menționat este faptul că acest tip de contracte de muncă temporară nu este echivalent cu cel pe perioadă determinată. Astfel, în cazul muncii temporare, o persoană trebuie să semneze un contract cu un agent de muncă temporară autorizat, care se va ocupa cu plasarea acesteia în companii.

Studiul confirmă faptul că tot mai mulți angajați consideră munca temporară ca fiind o soluție economică și de carieră viabilă, răspunzând nevoii ocupaționale atât a angajatorilor, cât și a forței de muncă, indiferent de nivelul de calificare și studiile acesteia. Munca temporară prezintă avantaje atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Agenţii de muncă temporară reduc munca „la negru” şi creează noi locuri de muncă.

Potrivit studiului ARAMT legat de acest segment al pieţei muncii, majoritatea celor care sunt angajaţi temporar în România au studii medii (46%), iar 23% au studii superioare.

Un alt procent semnificativ (20%) este reprezentat de studenți și doar 12% provin din rândul celor care nu au studii medii (muncitori calificați și necalificați).

Repartizarea pe grupe de vârstă a angajaților temporar în 2012 este relativ eterogenă pentru angajații de 21-45 de ani, înregistrând valori cuprinse între 26% și 30% pentru fiecare grupă de vârstă.

Potrivit studiului ARAMT, munca în regim temporar este mai răspândită în producție (47%) și în servicii (32%). Domenii precum agricultura și administrația publică ocupă câte 4 procente din piața de muncă temporară, construcțiile – 3%, iar alte domenii – 9 %.

În concordanță cu tendința ascendentă a pieței, numărul de ore lucrate în regim de muncă temporară per angajat a crescut la 927 în 2012, de la 919 ore în 2011 și 742 de ore în 2010, reflectând o cerere și o utilitate crescute în rândul companiilor angajatoare.

Contractele de muncă temporară se pot încheia pe maximum 36 de luni, iar angajații beneficiază de aceleași drepturi ca și salariații angajați cu contract pe perioadă nedeterminată. Majoritatea angajărilor temporare (45%) au o durată de peste 3 luni, 37% durează între 1 și 3 luni și 18% sunt pe termen scurt (mai puțin de o lună). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare în totalul pieței de muncă temporară s-au menținut relativ constante din 2010 până în prezent.

Potrivit datelor membrilor ARAMT, 33% dintre angajații temporar provin din rândul șomerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de muncă pe perioade determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenți, iar 5% au mai fost angajați temporar.

La nivelul asociației, doar în anul 2012, au fost investiți peste o jumătate de milion de euro pentru programe de training al angajaților temporar, în creștere față de aproximativ 340.000 euro în 2011 și de doar 32.000 euro, în 2010, se mai arată în studiu.

Studiul a fost realizat în luna octombrie 2013 în rândul membrilor Asociației Române a Agenților de Muncă Temporară (11 companii), prin intermediul Ipsos Marketing. Membrii ARAMT derulează, conform estimărilor, circa 70% din activitățile de muncă temporară din România, cu o cifră de afaceri de peste 178 de milioane de euro în 2012, reprezentând o creștere cu peste 10% față de anul 2011 și cu 25% față de 2010.

Acesta este primul studiu de amploare realizat în România, care cuprinde principalii actori în domeniul serviciilor de angajare temporară, membri ai ARAMT, şi care analizează cât mai exact impactul activității temporare la nivelul forței de muncă interne.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •