Modalități de a îți ajuta afacerea să câștige în vremuri de criză

Modalitati de iti ajuta compania sa castige in vremuri de criza

11 martie 2020 este o zi care va intra în cărțile de istorie: „OMS declară pandemie de coronavirus”. În acea zi, liderii din întreaga lume au început să se agite, să se gândească la felul în care își pot salva afacerile sau cum să le țină pe linia de plutire în timpul pandemiei. La scurt timp a venit ziua în care piețele s-au prăbușit, transformând pandemia într-o criză într-o sănătate, dar făcând ravagii și în economie.

Startup versus microîntreprindere: Ce ar trebui să construiți?

După câteva luni de pandemie, proprietarilor de afaceri le este puțin mai clar ce funcționează și ce nu, într-o criză. Iată câteva sfaturi pentru antreprenori și lideri despre pot transforma chiar și o pandemie globală într-o oportunitate, scrie entrepreneur.com.

Fa un pas inapoi

Ritmul fulger și inovația tehnologiei în lumea de azi ne-a antrenat să credem că deciziile rapide sunt decizii bune. Dar nu putem trece cu vederea înțelepciunea care vine atunci când faci un pas înapoi pentru a analiza imaginea mai mare, lucru cu atât mai important în momentele de incertitudine. Să faci un pas înapoi și să te uiți la imaginea de ansamblu, cântărind deciziile, îți oferă potențialul de a vedea oportunități care îți pot accelera afacerea. Nu face greșeala de a merge cu valul în actuala criză. În schimb, rămâi ancorat, pe timp de furtună.

Fii flexibil, dar totuși disciplinat

Pare contradictoriu, nu? Cum poți conduce cu flexibilitate în timp ce încurajezi disciplina? Este un echilibru subtil, dar armonios, care poate duce la o forță de muncă care curge cu o mare eficiență. De exemplu, atunci când pandemia a lovit prima dată, toată lumea a trecut prin panică și confuzie la diferite niveluri. Ca lider, este important să înțelegem că nu toată lumea este în același loc. Conducerea cu empatie și înțelegere este un pas sigur către câștigarea încrederii colegilor, ceva care este imperativ în menținerea calmului în perioadele de criză.

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

Acestea fiind spuse, menținerea structurii și a disciplinei este încă esențială pentru o afacere, în special într-o criză economică. Adevărata disciplină se referă la lucrurile mici.

Exprimă apreciere

Pe măsură ce oboseala pandemică se instalează, liderii nu trebuie să uite puterea de apreciere – pentru clienți, angajați, colegi și furnizori. Câștigarea timpului pentru recunoștință în mijlocul emoțiilor puternice nu numai că ajută starea mentală și fizică, dar încurajează și o cultură a recunoștinței în jurul vostru. Angajații tăi s-au sacrificat foarte mult în acest timp pentru a-ți menține afacerea pe linia de plutire. Amintește-le cât de valoroase și apreciate sunt eforturile lor.

Rămâi rezistent

Pare clar acum că lumea noastră va experimenta efectele COVID-19 mult mai mult decât am sperat și am anticipat. Sfatul meu pentru lideri? Agățați-vă strâns și nu vă lăsați. Rămâi fidel cu tine însuți ca lider și valorile companiei tale, chiar și atunci când lucrurile iau o întorsătură neașteptată. Rezistența face miracole. Adevărații lideri sunt cei care își păstrează calmul și continuă – tot inspirându-i pe alții să facă la fel.

Citește și: Generația Z consideră că beneficiile sunt mai importante decât salariul

Indiferent de forma pe care o iau, crizele ar trebui privite ca niște „cuptoare” în care se pot coace idei. Au potențialul de a face pagube grave, dar au și potențialul de a rafina, a elimina impuritățile și de a crea ceva mai valoros decât ceea ce a intrat în ea. Întrebarea este cum vei folosi acest instrument.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •