Raport EY: Marile companii farmaceutice pierd teren în faţa competiţiei

Raport EY: Marile companii farmaceutice pierd teren în faţa competiţiei

În 2013 vânzările au scăzut, iar cota marilor companii farmaceutice în totalul capacităţii industriei pharma de a încheia tranzacţii s-a diminuat, arată un nou raport al EY.

pastila

Activitatea de fuziuni şi achiziţii a marilor companii farmaceutice a stagnat în 2013, în pofida presiunii de a recupera un ecart de creştere a vânzărilor estimat să atingă 100 de miliarde de dolari în 2015. Deşi companiile farmaceutice au în prezent o capacitate mai bună de a realiza fuziuni şi achiziţii, acestea se confruntă cu o provocare dublă: evaluări de preţ mai mari pentru activele atractive şi putere de cumpărare mai mică în comparaţie cu competiţia – companiile mari din domeniul biotehnologiei şi companiile farmaceutice specializate, se arată în raportul The shifting balance of firepower.

 Cu randamente consistente pentru acţionari şi medicamente cu potenţial aflate în dezvoltare la câteva dintre marile companii farmaceutice (big pharma), acest tip de companii a fost, în bună măsură, absent de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în 2013. În condiţiile în care continuarea creşterii va deveni o provocare majoră pentru ele, vor fi nevoite însă să devină mai active în domeniul achiziţiilor, chiar în condiţiile intensificării competiţiei şi a creşterii evaluărilor companiilor care fac obiectul achiziţiilor, explică Glen Giovannetti, EY Global Life Sciences lider.

Printre principalele concluzii ale raportului se numără:

 

 • Ecartul de creştere din sectorul farmaceutic se menţine: ecartul de creştere estimat până în 2015 pentru segmentul marilor companii farmaceutice – veniturile adiţionale necesare pentru a ţine pasul cu piaţa globală a medicamentelor – a rămas, în esenţă, neschimbat, şi anume 100 de miliarde de dolari americani. Incapacitatea marilor companii farmaceutice de a recupera acest decalaj de creştere este explicabilă atât prin lipsa unor activităţi de fuziuni şi achiziţii semnificative, cât şi prin încetinirea vânzărilor. Luând în considerare rezultate revizuite pentru trimestrul al treilea, se estimează o scădere de 1% a vânzărilor totale pe 2013.
 • Capacitatea companiilor din sectorul farmaceutic de a încheia fuziuni şi achiziţii este în creştere: Indexul Firepower realizat de EY a arătat că, în 2013, capacitatea companiilor din sectorul farmaceutic de a realiza tranzacţii a crescut cu 15%, la 100 de miliarde de USD. Această creştere a fost determinată aproape în totalitate de creşterea valorii acţiunilor, care a reprezentat mai mult de 90% din creştere.
 • Echilibrul capacităţii de tranzacţionare se schimbă: În pofida unei creşteri a capacităţii generale de achiziţii, cota deţinută de marile companii farmaceutice, în comparaţie cu marile companii de biotehnologie şi companiile farmaceutice specializate, a scăzut semnificativ: de la 85% în 2006, la 75% în 2012 şi 70% în 2013. În plus, pe măsură ce evaluările marilor companii de biotehnologie şi ale companiilor farmaceutice specializate le depăşesc pe cele ale marilor companii farmaceutice, capacitatea acestora din urmă de a realiza tranzacţii (de exemplu, în condiţiile unor preţuri mai mari ale activelor-ţintă) a scăzut, de fapt, cu mai mult de 20% faţă de anul trecut. Aceste schimbări ar trebui să intensifice competiţia în domeniul tranzacţiilor în 2014. Companiile mari de biotehnologie şi companiile farmaceutice specializate s-au dovedit deja concurenţi importanţi pentru achiziţionarea de active, acestea acoperind mai mult de 80% din valoarea tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii anunţate în 2013.

Implicaţii pentru 2014 şi pe termen lung

Raportul EY The shifting balance of firepower identifică o serie de factori şi aspecte care ar putea afecta activitatea de fuziuni şi achiziţii din sector în 2014 şi pe termen mai lung:

 • Efectuarea de achiziţii care să contrabalanseze posibile evoluţii dezamăgitoare în următoarea perioadă: Printre marile companii farmaceutice cu potenţial de a efectua achiziţii în 2014 se vor număra cele care au înregistrat o creştere deficitară a vânzărilor şi care vor decide să contrabalanseze potenţialele rezultate dezamăgitoare obţinute din lansarea de produse şi extinderea activităţii de cercetare şi dezvoltare.
 • Renunţarea la anumite active: În condiţiile în care evaluarea companiilor-ţintă sunt în creştere, unele dintre companiile farmaceutice mari (big pharma) ar putea renunţa la anumite active pentru a-şi putea consolida puterea de tranzacţionare în 2014. EY estimează că vor avea loc aproximativ 12 vânzări de active de către marile companii farmaceutice, mai ales din categoria celor care nu fac parte din core business. Valoarea acestor operaţiuni s-ar putea ridica până la 100 de miliarde de USD, sumă care va întări puterea de tranzacţionare a companiilor şi va putea fi alocată pentru viitoare activităţi de fuziuni şi achiziţii.
 • Principiul ”acţionează acum sau fii pregătit să pierzi”: Companiile a căror putere de tranzacţionare se va menţine constantă sau va scădea se vor conduce cel mai probabil în 2014 după principiul ”acţionează acum sau fii pregătit să pierzi”, ceea ce ar rezulta într-o intensificare a activităţii de fuziuni şi achiziţii.

În condiţiile în care atât puterea lor de tranzacţionare cât şi cota lor din totalul pieţei sunt în scădere, marile companii farmaceutice trebuie să îşi aloce cu mare atenţie resursele, punând un accent mai mare pe importanţa unor evaluări robuste ale tranzacţiilor, pe due diligence şi integrare a activelor achiziţionate”, susţine Jeffrey Greene, EYGlobal Life Sciences Transaction Advisory lider.

Pentru a reuşi în mediul actual, firmele trebuie să dispună de capabilităţile corecte, precum şi de resursele şi procesele potrivite. Pe fondul evaluării ridicate a companiilor-ţintă şi al atenţiei de care au parte din partea investitorilor, nu mai rămâne loc de erori”, concluzionează Greene.

 

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •