Raport SUA: Angajații din România sunt traficați în scopuri de muncă și nu au contracte legale

Un raport al Departamentului de Stat al SUA relevă că 25% dintre angajații din România au avut salariul minim pe economie în 2014, iar interdicția folosirii de forță de muncă fără contract a fost aplicată limitat, în parte din cauza corupției din cadrul Inspecției Muncii.

Raportul, publicat pe site-ul Ambasadei SUA în România, este o sinteză asupra modului în care au fost respectate sau încălcate anumite drepturi ale omului, în decursul anului trecut.

Citește și: Obiceiurile unui manager ineficient și efectele asupra angajaților

În ceea ce privește drepturile angajaților, raportul susține că interdicția folosirii de forță de muncă fără contract a fost aplicată limitat, în parte din cauza corupției din cadrul Inspecției Muncii, dar și pentru că atât angajatorii, cât și angajații au avut de câștigat de pe urmă impozitelor reduse că urmare a muncii fără contract sau a primirii unui salariu suplimentar la negru. Unii reprezentanți de sindicat au pretins că, din cauza numeroaselor chichițe de ordin juridic, aplicarea prevederilor a rămas extrem de redusă, în special în companiile private mici și mijlocii.

În general, sancțiunile nu au fost suficient de severe sau de bine aplicate pentru a descuraja încălcarea legii, menționează raportul prezentat de secretarul de stat John Kerry.

Totodată, liderii sindicali s-au plâns că încălcarea regulilor privind orele suplimentare a reprezentat principala problemă cu care s-au confruntat membrii de sindicat, întrucât angajaților li s-a cerut să lucreze peste limita legală de ore suplimentare, plata prevazută prin lege pentru aceste ore nefiind întotdeauna efectuată. Această situație a fost întâlnită, cel mai des, în sectoarele textil, bancar, financiar și de construcții.

Citește și: Păreți neprofesionist în relațiile cu angajații și partenerii de afaceri? Unde greșiți

Mai mult, unii funcționari sindicali au susținut că majoritatea accidentelor de muncă au avut loc în timpul acestor ore suplimentare obligatorii și neplătite.

Potrivit sindicatelor, „mulți angajatori au plătit salarii suplimentare la negru, pentru a reduce cuantumul taxelor plătite atât de salariat, cât și de angajator. Această practică afectează negativ viitoarele pensii ale angajaților și capacitatea acestora de a obține împrumuturi de la bănci și alte instituții financiare”, se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

Conform documentului, în cursul anului trecut „aproximativ un sfert din numărul total al angajaților au primit doar salariul minim”.

Un alt aspect reliefat de raportul SUA este că „bărbați, femei și copii din România au fost traficați în scopuri de muncă în agricultură, construcții, servicii domestice, hoteluri și producție”.

Citește și: Echipa pe care n-ar trebui să o angajați în compania voastră

De asemenea, se mai menționează că muncitorii nu pot evita situațiile care le pun în pericol sănătatea sau siguranța, fără a riscă să-și piardă locul de muncă și că nu există avertizări de integritate în domeniul muncii. În plus, s-au înregistrat cazuri de discriminare la angajare sau în asumarea unei ocupații, pe bază de gen, dizabilitate și infectare cu HIV.

(Foto: commons.wikimedia.org)