Redresarea economică a Zonei Euro, afectată de scăderea creditării pentru companii?

redresare economica zona euro

Redresarea economică a Zonei Euro ar putea fi afectată de posibilele încetiniri în activitatea de creditare a companiilor şi a creditelor de consum, potrivit studiului EY Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF), remis Manager Express.

Mai exact, în contextul în care prognozele privind creşterea creditării companiilor pentru anul 2014 în Zona Euro au fost revizuite în scădere pentru a doua oară în acest an, se aşteaptă o încetinire a ritmului de creştere, de la 1,6%, la doar 0,5%, pe fondul efectului pe termen scurt al operaţiunilor de evaluare a calităţii activelor (AQR) pentru care se pregătesc băncile din Zona Euro.

Citeşte şi Cum arată șomajul în Europa?

Conform Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF), o accelerare a creşterii creditării în 2015 va fi posibilă doar în condiţiile unui deficit mic de capital rezultat în urma operaţiunilor de evaluare a calităţii activelor (AQR).

Demersurile de modelare a unor scenarii negative arată, totuşi, că prognoza de creştere economică este vulnerabilă la orice impact pe care operaţiunile de evaluare a calităţii activelor l-ar putea avea asupra creditării bancare. Conform modelului folosit în cadrul studiului EEFSF, o contracţie a creditării de 0,4% sau mai mult ar genera o revizuire în scădere a creşterii PIB-ului în Zona Euro pentru anul 2015. Analiza EY sugerează, de asemenea, că orice deficit de capital mai mare de 60 de miliarde de EUR ar duce la o contracţie de cel puţin 0,4% a creditării.

Citeşte şi Cât costă ora de muncă: 4,6 euro în România şi 40,1 euro în Suedia

„Având în vedere cât de mult depind cheltuielile de consum şi finanţările IMM-urilor din Zona Euro de creditele bancare, operaţiunea AQR ar putea avea un impact economic consistent. Sperăm că finalizarea acestei operaţiuni va genera un cadru nou pentru bănci care să încurajeze o creştere susţinută. Însă, în cazul în care urmarea va fi un deficit mare de capital, AQR ar putea reprezenta o lovitură serioasă – nu suficient de puternică pentru a arunca regiunea înapoi în recesiune, dar suficientă pentru a prelungi o stare de creştere redusă sau de stagnare. Posibilitatea continuării unui ritm scăzut de creditare bancară în economia reală creşte importanţa rolului guvernelor europene în stimularea finanţărilor pe termen lung din surse alternative”, potrivit lui Andy Baldwin, Lider global EY, Servicii Financiare.

Incertitudinea privind efectele rezultate în urma AQR fac greu de estimat ritmul de creştere economică în Zona Euro

Estimările din momentul de faţă privind deficitul de capital al băncilor din Zona Euro după operaţiunea AQR variază între 50 de miliarde de EUR şi 300 de miliarde de EUR. Prognoza EY pleacă de la ipoteza unui deficit de capital situat spre limita inferioară a acestui interval, caz în care se estimează că nu va fi resimţit un efect semnificativ asupra creditării bancare. În contextul acestui scenariu de bază, este estimată o creştere de 3,8% a creditării pentru companii şi de 2,9% pentru creditele de consum în 2015, generând o creştere a PIB-ului real de 1,4%. Această perspectivă este susţinută de faptul că se aşteaptă o scădere a creditelor neperformante, de la un vârf de 8% al creditelor restante în 2013, la 7,6% până la sfârşitul anului 2014 şi de 6% la sfârşitul anului 2015.

Citeşte şi Claudiu Cazacu, Analist șef, XTB România – Pentru a recupera din terenul pierdut, România are nevoie de o listare a unui actor important din mediul privat

Cu toate acestea, în cazul în care deficitul de capital ajunge la mai mult de 60 de miliarde de EUR, se vor genera efecte colaterale semnificative, resimţite atât în zona creditelor pentru companii, cât şi în cea a creditelor de consum, care vor afecta creşterea economică. Cu un deficit de această dimensiune, prognoza EY prevede o limitare a creşterii creditării pe segmentele de business şi de consum la 0,4%. Impactul estimat asupra economiei, folosind formula de modelare EY Eurozone Economic Model, arată că un atare context ar putea duce la o încetinire de 0,1% a creşterii PIB-ului.

Dacă, totuşi, deficitul ar ajunge la o valoare medie din estimările curente, se preconizează o revizuire în scădere cu 1% a prognozelor pentru mediul de afaceri şi creditele de consum. Efectele colaterale ce ar putea rezulta ar fi o reducere de 0,3 puncte procentuale a creşterii PIB-ului Zonei Euro, conducând la o încetinire a creşterii economice la o anemică rată de 1,1% în 2015.

În cazul unui scenariu extrem, în care deficitul de capital ar atinge limita de sus a estimărilor curente, se preconizează o revizuire în scădere cu 2% a prognozelor pentru mediul de afaceri şi creditele de consum. Efectele colaterale ce ar putea rezulta ar fi o reducere de 0,7 puncte procentuale a creşterii PIB-ului Zonei Euro, ceea ce ar reprezenta o înjumătăţire a ritmului de creştere a produsului intern brut, la 0,7% în 2015.

Citeşte şi Zona Euro se redresează, dar într-un ritm scăzut

„Nimeni nu poate prezice cu exactitate impactul operaţiunii de evaluare a calităţii activelor sau a modului în care vor reacţiona băncile în cazul unui deficit de capital. Însă, efectele pe termen scurt ale acestei curăţenii de primăvară pe zona creditării au început deja să se vadă. Într-adevăr, este de aşteptat să aibă loc o consolidare a creşterii creditării anul viitor, însă, în general, este din ce în ce mai incert dacă băncile din Zona Euro vor fi capabile să atingă, în viitorul apropiat, nivelurile de creştere a creditării din perioada anterioară crizei. De fapt, multe dintre acestea sunt pe mai departe presate să renunţe la activităţile lor “non-core” şi să le reducă efectul de levier pe ansamblul business-ului. Este posibil, prin urmare, ca unele bănci să-şi adapteze modelele de afaceri şi să ofere mai puţină creditare directă către clienţii lor corporativi, sfătuindu-i, în schimb, să acceseze alte surse de finanţare”, consideră Robert Cubbage, lider EY în activitate bancară şi pieţe de capital din Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA),.

Interesul pentru acţiuni – un semnal de alarmă?

Redresarea economiei continuă să atragă capital către acţiunile europene. Ca şi în SUA, această tendinţă este ilustrată de o retragere pe scară largă din pieţele de obligaţiuni. Raportul fonduri investite în acţiuni versus fonduri investite în obligaţiuni în Zona Euro, aflat la 100% la începutul anului 2013, se preconizează să ajungă la 129% până la sfârşitul acestui an şi la 140% în 2015.

Sursă foto: euobserver.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •