România în cifre. Cum a evoluat salariul din anii ’90 până în prezent

România în cifre. Cum a evoluat salariul din anii '90 până în prezent

Între instabilitatea politică din primii zece ani de după căderea comunismului, tranziția către economia de piață și crize economice mondiale, indicele câștigului salarial, adică salariul, din România a atins valoarea maxima în 2008 (130,3% față de 1990), se arată în raportul ,,România în cifre”, realizat de Institutul Național de Statistică.

România în cifre. Cum a evoluat salariul din anii '90 până în prezent

Foto: arhivafoto.ro

 

După 2008, însă, trendul a fost unul descrescător.

Mai precis, în 2011, indicele câștigului salarial real, în comparație cu anul 1990 a fost de aproximativ 120%, în scădere cu aproape două procente față de 2010. În 2012, indicele a reușit să crească ușor la peste 125%.

* Definiție: indicele câștigului salarial real reprezintă un raport între salariile medii nominale nete și prețurile de consum. Practic câștigul salarial real arată cât poate cineva cumpăra, în funcție de salariul mediu net lunar, în decursul unui an, raportat la prețurile și tarifele valabile în acea perioadă.

Institutul Național de Statistică a analizat câștigurile salariale pe anul 2012 și funcție de sectoarele de activitate ale economiei naționale și a stabilit că cele mai mari cifre au fost înregistrate în industria extractivă (2848 de lei per salariat), în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă, aer condiționat (2,862 de lei per salariat), informații și comunicații (3,014 de lei per salariat), dar și în zona de intermedieri  financiare și asigurări (3,668 de lei per salariat).

Raportat la criteriul de gen, câștigurile salariale ale femeilor și bărbaților au fost egale în 2012, potrivit raportului.

De altfel, diferențele dintre salariul mediu brut al femeilor și cel al bărbaților s-a diminuat de la 24% în anul 1996, la 17,6% în anul 2003, la 11,8% în anul 2011. În anul 2012, diferența ajuns la 10,6%.

*Diferențele dintre salariile realizate de femei și de bărbați sunt determinate de diferențele de nivel de calificare și de poziția ierarhică

Raportul precizează, de asemenea, că populația activă în 2012 în funcție de care s-a stabilit și indicele de câștig salarial, este de 9,964 mii persoane, iar marea parte a acestora lucrează în sectorul privat.

Dacă privim România la nivel european, România este țara cu cele mai mici salarii minime, alături de Bulgaria, Lituania, Estonia, Letonia, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Polonia, Turcia și Croația, potrivit datelor furnizate de Eurostat.

La polul opus în Regatul Unit, Franța, Țările de Jos, Belgia, Irlanda și Luxemburg, salariul minim este de  peste 1,000 EUR pe lună.

România a făcut recent un prim pas spre îmbunătățirea creșterii câștigurilor salariale. Salariul minim brut a crescut din luna iulie cu 50 de lei și a ajuns acum la 800 de lei. Recent, premierul Victor Ponta a declarat că își dorește ca salariul minim să ajungă din 2014 la 1,000 de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •