Tinerii sunt nativi digitali – Mit sau adevăr?

Tinerii sunt nativi digitali - Mit sau adevăr?

Se spune că tinerii din ziua de astăzi se nasc cu smartphone-uri, iar tehnologia nu pare să aibă vreun secret pentru ei. Cât de adevărată este, însă afirmația?

Digital-Natives-1-copy-720x429

Un studiu recent realizat de Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA,  în colaborare cu Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, arată, potrivit New York Times, că, de fapt, doar 30% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au petrecut cel puțin cinci ani folosind în mod activ internetul, ceea ce înseamnă că nu toți tinerii corespund criteriilor reprezentanților noii generații care știu să folosească de mici calculatorul, tabletele. telefoanele mobile.

În multe țări dezvoltate, peste 90% dintre tineri sunt considerați a fi nativi digitali. Din acest punct de vedere Coreea de Sud domină cu un procent de 99.6%. Pentru țări mai sărace, teoria nu se mai aplică. În Insulele Pacificului, de exemplu, doar 0.6% sunt nativi digitali.

Studiul arată de asemenea, că vârsta nu mai reprezintă un factor de diferențiere între cei care se descurcă sau nu cu noile tehnologii, ci statutul social este cel care face departajarea. În țările dezvoltate, indiferent dacă sunt tineri sau bâtrâni, oamenii folosesc internetul într-o proporție de 84%, spre deosebire de țări precum Burundi sau Eritreea, unde folosirea internetului este mai frecventă în rândul tinerilor.

Michael Best, unul dintre profesorii coordonatori ai proiectului, consideră că există un paradox al nativilor digitali.

„Toată lumea este fascinată de nativismul digital în Statele Unite ale Amercii, dar locurile unde acest fenomen are cel mai mare impact este în țările slab dezvoltate din Africa sau Asia, cărora li s-a acordat prea puțină atenție”, spune Best.

Ce factori contribuie la dezvoltarea fenomenului de nativi sociali?

Există o varietate de factori care influențează evoluția acestui fenoment, inclusiv caracteristicile demografice. O țară care are o populație tânără în creștere s-ar putea să aibă mai mulți nativi digitali decât țările cu o populație îmbătrânește.

Contează, de asemenea, investițiile care se fac în rețelele de internet și în educație.

Un exemplu în care fenomenul nativilor digitali este vizibil este Malaezia. În Malaezia, 75% dintre tineri sunt nativi digitali. În raport cu întreaga populație, 13.4% dintre ei corespund acestui fenomen, iar la nivel global, țara asiatică ocupă locul patru, după Islanda, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

„Tinerii tranformă lumea în care trăim prin puterea informației și tehnologiile de comunicare”, a explicat Hamadoun Touré, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •