De la extragerea și prelucrarea petrolului, la comerț, transporturi, energie și telecomunicații, cele mai importante business-uri duc economia națională, după 30 de ani de capitalism, la cel mai ridicat nivel de dezvoltare din istorie. Afacerile primelor 30 de companii care includ acționariat românesc vor depăși, în acest an, nivelul cumulat de 180 de miliarde de lei, cifră dublă față de cea înregistrată în urmă cu 10 ani, estimează analiștii de la Frames.
Business-ul românesc crește de la an la an, cu o rată semnificativă, în ciuda provocărilor de ordin fiscal și a zgomotului politic care afectează imaginea României în ochii investitorilor.
Potrivit unei analize realizată de către specialiștii de la firma de consultanță Frames, afacerile cumulate ale primelor 30 de companii care includ acționariat românesc au atins anul trecut nivelul record de 164,1 miliarde de lei, în comparație cu 92 de miliarde de lei, în 2010. Și profitabilitatea acestora a urmat aceeași tendință, de la 5,17 miliarde lei în 2010 la 12,1 miliarde lei în 2018.
,,Business-ul cumulat al primelor 30 de companii care au și acționari români va depăși în acest an nivelul de 180 de miliarde de lei, iar în 2020, va trece de granița de 200 de miliarde de lei. Este o consecință a investițiilor semnificative și a creșterii afacerilor la nivelul întregii economii”, comentează experții de la Frames.
Statisticile arată că ritmul de creștere al business-urilor a atins, în ultimii cinci ani, un nivel susținut și constant, semn al însănătoșirii economiei după criza economică. În 2017, de exemplu, afacerile cumulate ale celor mai importanți investitori se situau la 146,6 miliarde lei, în creștere cu peste 10 miliarde lei față de anul precedent (132,5 miliarde lei în 2016).
Top 30 – cele mai importante companii care includ acționariat românesc este condus de OMV Petrom care, prin cele două companii luate în calcul în analiză (OMV Petrom Marketing SRL și OMV Petrom SA), a înregistrat anul trecut afaceri cumulate de 35,6 miliarde lei, în creștere cu 6 miliarde lei față de nivelul din anul precedent ( 29,8 miliarde lei) și cu aproape 15 miliarde lei față de nivelul din 2010 (21 miliarde lei).