Richard Branson: „Lucrează mai inteligent, nu mai mult”

Richard Branson: „Lucreaza mai inteligent, nu mai mult”

Richard Branson este, probabil, unul dintre cei mai admirați oameni de afaceri de pe planetă. Este un antreprenor cu fler, care folosește sloganuri precum „La naiba, hai s-o facem!”(en: Screw It, Just Do It).

Branson consideră că este posibil să îți trăiești viața la maximum și să te distrezi în timp ce conduci o companie sau zeci, cum este cazul lui. El vorbește adesea despre cât de important este să îți iei răgaz ca să-ți reîncarci bateriile. Branson și-a atribuit succesul nu doar performanțelor în business, dar și faptului că este fericit.

Într-o postare de blog cu privire la viitorul afacerilor, fondatorul Virgin vorbește despre schimbările care vor apărea pe piața forței de muncă la nivel mondial, susținute de tehnologia de ultimă generație. Una dintre cele mai interesante schimbări pe care le prezice Branson este că, odată cu o utilizare mai eficace a tehnologiei, oamenii vor putea să muncească mai puțin.

O mare parte din această tranziție se datorează vitezei de comunicare, care ne permite să facem lucrurile mai repede ca oricând. Acest lucru ar trebui să permită persoanelor să lucreze mai puțin decât înainte. În plus, Branson crede că există o nevoie reală de timp alocat pentru nevoile personale.

„Mulți oameni s-ar bucura să aibă weekend-uri de trei sau chiar patru zile”, a spus Branson. „Oricine ar saluta mai mult timp petrecut cu cei dragi, mai mult timp pentru a se menține în  formă și mai mult timp pentru a explora lumea”.

Oare mai puțină muncă înseamnă mai puțină productivitate? Richard Branson nu crede că ar fi așa. „Dacă lucrezi mai eficient, nu există nici un motiv pentru care oamenii nu ar putea să lucreze mai puține ore și să fie la fel sau chiar mai eficienți”, spus Branson.

Un alt aspect care este posibil să ia emploare este acela că oamenii vor petrece tot mai puțin timp la birou. Tehnologia susține această idee prin este ușurința cu care oamenii pot rămâne conectați mereu, de oriunde. Mai mult ca niciodată, angajațiu cu normă întreagă primesc mai multe oportunități de a-și desfășura activitatea în altă parte decât la birou.

„Odată cu creșterea flexibilității la muncă – ceva ce îmbrățișăm pe deplin în managementul Virgin – oamenii au mai multe opțiuni pentru modul, timpul și locul de unde lucrează”, a spus Branson. „Cred că acest lucru va progresa și mai mult în anii următori”.

Când te gândești la toate locurile de muncă create de la începutul internetului – social media manager, web developer, app developer, content marketer, blogger – îți dai seama că, pe termen lung, locurile de muncă apărute au fost mai multe decât cele care au dispărut.

Așadar, în viitor, ne putem aștepta la job-uri mai multe și diferite, forțe de muncă mixte și mai puține ore de lucru.

Ar putea părea un viitor prea optimist, dar nu este chiar așa, dacă ne gândim că poate fi creată o nouă structură de lucru, în care angajații să aibă un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală.

În ceea ce privește remunerarea angajaților într-un astfel de nou ansamblu, Branson spune că „oamenii vor trebui plătiți mai mult pentru a lucra mai puțin timp, astfel încât să își poată permite mai mult timp liber”. „Aceasta va fi o încercare dificilă de a menține echilibrul, dar se poate face”.

Acest punct de vedere al lui Richard Branson ar putea aduce mult adevărat, dacă este să ne gândim la succesul pe care l-a dobândit mergând, adesea, contra valului și făcând lucrurile atipic. Ne întrebăm, totuși, câți alți lideri de afaceri împărtășesc o astfel de viziune?

Foto: Getty Images

  •  
  •  
  •  
  •  
  •