G-Data: Peste 80% dintre utilizatorii de Android folosesc un sistem de operare neactualizat

Sisteme de operare neactualizate rulează pe mai mult de 80% din smartphone-urile și tabletele cu Android. Doar aproximativ 20% dintre utilizatori folosesc un sistem de operare Android actualizat. Acesta este rezultatul unui sondaj efectuat în octombrie 2015 în rândul utilizatorilor de soluții de securitate G Data pentru dispozitive Android. Acest fapt se datorează fie întârzierilor lungi cu care producătorii îşi lansează update-urile, fie faptului că aceste actualizări nu sunt disponibile pentru dispozitivele mai vechi. 

În actualul Mobile Raport, experții în securitate de la G Data au analizat care sunt versiunile Android de pe smartphone-uri și tablete care aveau instalată o soluție de securitate G Data. Rezultatele au arătat că peste 80% dintre utilizatori folosesc versiuni neactualizate, care conțin breşe cunoscute de securitate, şi doar aproximativ 20% folosesc un sistem de operare actualizat. Deoarece statisticile au fost generate în octombrie 2015, noul sistem de operare Android 6 (Marshmallow) nu este inclus în raport.

574.706 mostre noi de malware de Android în trimestrul 3

Până la sfârșitul trimestrului al treilea din 2015, analiştii G DATA au înregistrat deja mai multe cazuri de malware de Android (1.575.644) decât în întreg anul 2014 (1.548.129). 574.706 tulpini malware de Android diferite au fost descoperite numai în al treilea trimestru. Aceasta reprezintă o creștere de 50% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Previziuni suplimentare

  • Android OS, ca un gateway pentru Internet of Things: de la aplicații de fitness, până la autovehicule, tot mai multe dispozitive sunt conectate în rețea și pot fi controlate de pe un smartphone sau de pe o tabletă. Astfel de aplicații și sisteme de operare Android sunt ce în ce mai populare în rândul infractorilor cibernetici, deoarece acestea le pot oferi o nouă oportunitate de atac.
  • Smartphone-uri cu malware preinstalat: tot mai multe smartphone-uri și tablete sunt afectate de firmware manipulat. Sunt așteptate rezultate noi pe această temă în următoarele luni.
  • Malware complex pentru fraudă pe online banking: experții în securitate de la G DATA se așteaptă să vadă o creștere a programelor malware complexe, care combină campaniile de atac, atât pe Windows, cât și pe Android, care vizează clienții de online banking. Scopul infractorilor este acela de a manipula tranzacții bancare pe Internet.

Foto: stocksnap.io

  •  
  •  
  •  
  •  
  •