72% dintre membrii consiliului de administrație nu au aptitudini digitale

72% dintre companii nu au in structura de conducere o persoana cu aptitudini digitale

Vorbim foarte des despre beneficiile pe care le aduce digitalizarea, despre impactul pe care îl produce, despre modele de afaceri bazate pe ea. Nu vorbim însă despre cine face digitalizarea? Cine sunt cei care pun în practică ceea ce se decide la nivel strategic de către lideri? Cum “arată” liderii care susțin digitalizarea?

  1. Potențialul Generației Y aduce oportunități

Potrivit raportului Governance Studies Brookings, începând cu 2025, generația Y (alcătuită din cei născuți între 1982-1993) va reprezenta 75% din totalul forței de muncă la nivel global. Generație cunoscută drept cea a nativilor digitali, aceasta are un nivel avansat de utilizare a mediului online și a tehnologiilor digitale.

Se vede bine că proiecția demografică pentru 2025 identifică această generație drept resursa principală de personal. În acest sens, un studiu al World Economic Forum arată că pentru generația nativilor digitali trei aspecte contează cel mai mult când își aleg angajatorul: promovarea în carieră (48%), cultura companiei (38%) și oportunitățile de training / dezvoltare personală (32%).

Cu ajutorul mediului online, aceștia se pot informa în legătură cu toate aceste aspecte și pot exclude din opțiunea lor de carieră companiile care au un rating scăzut sau review-uri slabe.

  1. Impactul liderilor analfabeți digital

Numai că o strategie de recrutare a talentelor și dezvoltare digitală are nevoie de sprijinul managementului. Sunt foarte puține companii care au o strategie digitală bine articulată. Unul dintre motive este și faptul că în structura consiliului de administrație nu există lideri cu competențe digitale dovedite.

Compania de headhunting Russell Reynolds a făcut o cercetare pe un eșantion de 300 de companii din SUA, Europa și Asia și a aflat că 72% dintre membrii consiliului de administrație nu au aptitudini digitale. Acest rezultat ar putea conduce la ideea că avem de-a face cu echipe manageriale cu abordări conservatoare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •