Începeți anul cu optimism realist!

Am facut liste peste liste cu lucrurile pe care nu ar mai trebui sa le facem si cu cele pe care ar trebui sa le facem

După ce am fost mai buni de Crăciun (de parcă bunătatea practicată timp de o săptămână pe an ar putea să ne ridice scorul pe vreun răboj), ne-am apucat să întocmim lista cu lucrurile pe care le avem de făcut în anul următor. Ca și când fiecare 1 ianuarie ar fi un fel de tabula rasa. Am făcut liste peste liste cu lucrurile pe care nu ar mai trebui să le facem și cu cele pe care ar trebui să le facem, chiar în această ordine, de obicei. Chestiuni care țin de viitor, care pun presiune pe noi.

Un curent extrem de nociv și care văd că se extinde ne îndeamnă să ne uităm în oglindă și să ne vedem într-o aureolă pozitivă, precum imaginea devenită clasică a unei pisici care se uită în oglindă și se vede leu. Adepții acestei teorii ne îndeamnă să ne spunem: ”Ajunge doar să îți propui!”, ”Ești tot ceea ce vrei să fii și chiar mai mult decât atât!”. Dar mai este o voce pe care o auzim mereu în cap și care ne strigă: ”Ce rost are să te chinui, oricum n-ai să reușești?!”.

Și atunci, cum facem să pornim cu dreptul? Cum ar fi mai bine să începem? Există o cale de mijloc între optimismul exagerat și pesimismul păgubos? Da, există și dacă ar fi să aibă un nume, i s-ar zice optimismul realist. Pentru că este doar un concept abstract, nu merită să ne batem capul cu teoria acum, ar fi mai bine să încercăm cu metode concrete care ar putea funcționa. Acestea țin de o analiză corectă a ceea ce am reușit să facem bine și cum. Pregătiți-vă: luați o foaie de hârtie și răspundeți la două întrebări foarte simple:

  1. Care sunt trei reușite ale mele în anul trecut?
  2. Ce anume am făcut bine pentru ca lucrurile să iasă așa?

Am făcut cândva o mărturisire importantă. Am recunoscut că sunt o perfecționistă și mi-am propus să corectez asta. Evident că era tot un defect. A-mi căuta cu aviditate greșelile era principala mea preocupare și o capcană în care cădeam frecvent. Ca să pot depăși faza, am scris un decalog și m-am străduit să îl urmez (puteți citi decalogul imperfectului perfect aici: http://www.managerexpress.ro/management/business-psychology/decalogul-imperfectului-perfect.html). Eram atât de absorbită de ceea ce nu funcționează, încât unul dintre principii era acela de a verifica în fiecare zi ceea ce am făcut bine, pentru că nu reușeam să văd decât unde greșesc. Mulți dintre noi avem un apetit insațiabil către a descoperi disfuncționalitățile, către a ne blama în permanență, către a ne spune continuu ”Ai fi putut face mai bine”… După cum vă spuneam, suntem mereu în căutarea perfecțiunii, în loc să căutăm excelența.

Ca să începem anul cu bine și cât mai eficient, nu voi lungi articolul. Apucați-vă de listă, vedeți ce a funcționat și faceți în continuare ce ați făcut bine. Cu siguranță, ceea ce ați făcut greșit anul trecut ați corectat deja.

Un an nou extraordinar de bun și mult noroc să avem!

(Foto: http://gratisography.com/#all)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •