Lucruri pe care oamenii inteligenți nu le spun niciodată la job

Lucruri pe care oamenii inteligenti nu le spun niciodata la munca

Sunt câteva lucruri pe care pur și simplu nu vrei să le spui la muncă. Aceste fraze au o putere specială: au o abilitate neobișnuită de a te pune într-o lumină proastă chiar și atunci când cuvintele pe care le spui sunt adevărate. Și cel mai rău, odată ce le-ai spus, nu le poți retrage. Nu este vorba despre glume deochiate sau lucruri politically incorecte, pentru că acestea nu sunt singurele lucruri care te pun într-o lumină proastă. De multe ori sunt remarcile subtile, cele care ne fac să părem incompetenți, și care fac cele mai mari pagube.

Indiferent de cât de talentați sau realizați sunteți, există anumite fraze care schimbă instantaneu felul în care oamenii vă privesc. Aceste fraze sunt atât de încărcate cu implicații negative, încât oamenii îi vor face pe cei de lângă voi să creadă că nu sunteți deloc inteligenți.

Iată câteva fraze:

„Nu este corect”

Toată lumea știe că viața nu este corectă. Spunând că nu este corectă, nu face decât să arătați imatur și naiv. Dacă nu doriți ca oamenii să vă privească așa, rămâneți la fapte și fiți constructivi, înlocuind această frază cu ceva care ar suna cam așa: „Am observat că proiectul la care speram a fost alocat altui coleg. Aș vrea să știu de ce ți s-a părut mai potrivit pentru acest proiect, ca să pot lucra la îmbunătățirea acelor aspecte pe care consideri că nu le-am îndeplini”.

”Așa s-a făcut întotdeauna”

Schimbarea alimentată de tehnologie se întâmplă atât de rapid încât chiar și un proces nou de câteva luni ar putea fi depășit. Spunând asta vă va face să păreți leneș și rezistent la schimbare.  Dacă într-adevăr faceți lucrurile așa cum au fost făcute dintotdeauna, înseamnă că nu sunteți deschis spre nou și vă este greu să vă adaptați vremurilor și tehnologiei.

„Nicio problemă”

Când cineva vă cere să faceți ceva sau vă mulțumește pentru ceva, nu le spuneți nicio problemă, pentru că înseamnă că cererea lor ar fi trebuit să fie o problemă. Acest lucru îi face pe oameni să se simtă ca și când s-ar fi impus în fața dvs.  Ai putea să spui că vei face cu plăcere ceea ce vă roagă. E o diferență subtilă de limbaj, dar care un impact major asupra oamenilor.

„Ar putea fi o idee proastă, dar../O să pun o întrebare stupidă”

Aceste fraze pasive vă erodează rapid credibilitatea. Da, poate nu credeți că veți pune o întrebare bună, sau inu credeți foarte tare în deea pe care o veți da, însă dacă întrebarea sau ideea nu sunt stupide, vor cădea din start și vor fi etichetate drept proaste. Nu fiți propriul dvs. critic. Dacă nu sunteți încrezători în ceea ce veți spune, nimeni altcineva nu va privi cu ochi buni ceea ce spui. Și dacă într-adevăr ceva te depășește sau nu știi, spune „nu am informația asta, dar voi afla și vă voi răspunde”.

„Va dura doar un minut”

Spunând că ceva durează doar un minut, vă subminează abilitățile și dă impresia că vă grăbiți în ceea ce faceți. Dacă sarcina nu e gata în 60 de secunde, nu ezitați să spuneți că nu va dura mult, dar nu faceți să sune că sarcina va fi gata mai repede decât va fi de fapt.

„Voi încerca”

Sugerează tentativa și faptul că nu aveți încredere în capacitata dvs. de a executa sarcina. Dacă vi se cere să faceți ceva, fie oferiți o alternativă, dar nu spuneți că veți încerca.

„Nu e în descrierea postului meu”

Această expresie adesea sarcastică arată că sunteți dispus să faceți doar minimul necesar pentru a obține un salariu lunar, ceea ce este destul de rău dacă doriți să aveți stabilitatea locului de muncă. Dacă superiorul vă cere să faceți ceva, stabiliți o discuție pentru a discuta rolul dvs. în companiei și dacă descrierea postului are nevoie de o actualizare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •