Cum poți face din selecție și recrutare o poveste de succes

selectie si recrutare

Am avut de curând ocazia să facilitez un training de selecție și recrutare pentru o organizație în care am lucrat la începuturile mele în multinaționale.

Surpriza a fost să întâlnesc acolo pe unul dintre primii candidați pe care i-am selectat în calitate de recrutor. Și, deși trecuseră mulți ani de atunci, fiecare dintre noi și-a adus aminte de acel interviu: cum el trimisese scrisoarea de intenție adresată altei companii, cum eu aveam dubii că era realmente motivat să vină pe postul vacant etc. Între timp, el a progresat frumos, ajungând coordonatorul departamentului pentru care se organizase trainingul.

De-a lungul timpului, s-au adunat o mulțime de asemenea exemple: tânărul absolvent de liceu care a venit la noi imediat după BAC și care a rămas în companie pe toată perioada facultății și a masterului, ajungând acum coordonator de departament pe România și Polonia, proaspeții absolvenți de Politehnică, recomandați de profesorul lor îndrumător, care au ajuns să fie indispensabili în fabricile unde și-au început cariera, profesioniști deja consacrați care s-au integrat rapid și care au impulsionat activitatea în departamentele lor în scurt timp de la angajare.

Oameni pe care-i întâlnesti prima dată la un interviu de o oră, încercând să găsești elementele necesare pentru a-i selecta și care, după angajare, îți devin parteneri de activități în cadrul companiei. Și ce satisfacție mai mare poți avea decât să îi vezi integrandu-se, dezvoltându-se ca profesioniști, ca oameni, și aducând plus valoare companiei și comunității?!

Am și greșit uneori, firește: nu am făcut legătura prea bine între profilul căutat și job sau între candidat și echipă, ori, din grabă, am ales pe cel mai bun dintr-un lot slab, făcând compromisuri care nu se cuveneau. Dar și asta face parte din joc. Important este să învățăm lecțiile și să încercăm să nu repetăm greșelile.

  • 45
  •  
  •  
  •  
  •