Cele cinci funcțiuni de care ai nevoie oricând

Cele cinci funcțiuni de care ai nevoie oricând

Când te afli la început de drum cu businessul tău, scenariile sunt destul de similare: tu, alături de partenerii tăi lucrând zile și nopți pentru a pune totul pe picioare. Nu contează că ești CEO, tot tu faci și newsletterul, răspunzi la e-mailuri, emiți facturi și cumperi și cafea în drum spre birou.

Pe măsură ce businessul crește, focusul adesea se mută pe angajarea echipei de producție care să dezvolte un produs din ce în ce mai performant și apoi pe consolidarea unei echipe de vânzări care să te ajute să dormi mai liniștit noaptea știind că la final de an profitul nu va fi doar un vis frumos.

Departamentele de suport sunt, aproape în orice start-up, ignorate, iar antreprenorii nu realizează cât de eronată este această practică involuntară. Iată mai jos cinci funcțiuni de care ai nevoie cât de curând în proaspăt lansata ta afacere.

PR/Marketing

Deși te poți păcăli foarte ușor cu gândul că oricine poate face reclamă pe rețelele de socializare, pe google sau poate trimite un comunicat de presă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Businessul tău trebuie să se transforme într-un brand, iar acest lucru nu se va petrece peste noapte doar cu ajutorul unor posturi pe Facebook. Ai nevoie de un plan de marketing pe termen lung și de o persoană dedicată acestor activități.

Citește și: De ce orice companie are nevoie de un cinic?

Payroll/Resurse umane

Dacă la început acest job nu este esențial pentru că voi, cei doi sau trei fondatori vă puteați administra salariul și procedurile de lucru, odată ce apar primii angajați în schema de personal, departamentul de resurse umane devine o necesitate. Toți avem nevoie de cineva mereu la curent cu legislația, cineva care se ocupă de recrutarea de oameni noi, administrează contracte, salarii și proceduri de lucru.

Personal auxiliar

Poate pare un moft pentru un start-up, dar responsabilii de curățenie, recepția și secretariatul nu sunt lucruri de la care să faceți rabat. În timp ce în primele trei-cinci luni oricine își poate curăța singur biroul, va fi dificil ca programatorul tău să își dea și cu aspiratorul în timp ce își spală cana și sortează prin plicurile primite. Nu subestimați beneficiile joburilor aparent dispensabile.

Citește și: Unde găsim specialiștii și cât investim în recrutare în 2016?

Suport IT

Departamentul de suport IT este uneori văzut ca irelevant mai ales într-o companie tech. Nu, faptul că ai un start-up tech nu înseamnă că angajații tpi pot să își repare singuri calculatoarele sau că știu de ce nu merg mailurile într-o zi de joi. Sunt joburi complet diferite.

Contabilitate

Probabil că ați avut nota 10 la economie în liceu, sau ați terminat cursul de finanțe din facultate cu aplauze din partea profesorilor. Faptul că puteți să vă țineți singuri contabilitatea, nu înseamnă că trebuie să o faceți odată ce compania voastră capătă dimensiuni din ce în ce mai mari. Codul fiscal este complicat și înțelegerea lui este un job în sine. Nu al tău, ca fondator.