Chimia dintre un candidat şi organizaţie este foarte importantă

Cele mai bune decizii se iau atunci cand ti-e foame

Pentru a ne găsi talentele de care avem nevoie, pe lângă canalele clasice de recrutare pe care încă le utilizăm (anunţuri de recrutare, LinkedIn, reţele de socializare, internship-uri), apelăm, totuşi, şi la Executive Search şi recomandări, mai ales în cazul unor poziţii de specialişti, care necesită o cunoaştere temeinică a domeniului de către recrutor (dezvoltare software, IT etc.).

Când căutăm un talent, noi punem accentul pe motivaţie, potenţial, atitudine şi, implicit, pe compatibilitatea profilului candidatului cu organizaţia, din punctul de vedere al culturii organizaţionale.

Totodată, apreciem în mod deosebit responsabilitatea şi spiritul de camaraderie, adică acel sentiment de încredere şi legătură puternică, astfel încât să ne bazăm unii pe ceilalţi în orice situaţie.

Drept urmare, şi acum, când suntem în căutarea unui candidat cu background tehnic, cu iniţiativă şi entuziasm pentru a învăţa lucruri noi, ne dorim să arate un nivel ridicat de responsabilitate.

Au apărut şi situaţii în care, deşi nu aveam un anumit post deschis, am recrutat un om, doar pentru că era prea bun ca să-l ratăm. În momentul în care am descoperit că obiectivele de carieră ale acelei persoane corespundeau cu obiectivele organizaţiei, am ştiut că va aduce valoare adăugată. De foarte multe ori, chimia dintre un candidat şi organizaţie este mai importantă decât alte aspecte legate de experienţa sau educaţia sa.

De aceea, trebuie să cunoşti foarte bine cultura organizaţională, specificul businessului şi direcţia în care acesta merge. Fiecare manager cunoaşte în detaliu atât necesităţile propriului departament, cât şi pe ale celorlalte. Cultura organizaţională se construieşte prin împărtăşirea tuturor aspectelor legate de viaţa companiei.

În plus, fiecare poziţie din echipă va presupune caracteristici care acoperă necesităţile organizaţiei – financiare, de dezvoltare, coordonare, promovare şi așa mai departe –, de unde reies şi profilurile căutate.

Totodată, în Smartree România, dezvoltăm talentele interne prin organizarea de traininguri formale şi informale, şedinţe de mentoring şi coaching, încurajarea iniţiativei.

În istoria companiei, există, desigur, situaţii atipice în care am întâlnit şi am început colaborarea cu oameni speciali, iar aceste situaţii ţin mai ales de descoperirea unor abilităţi dincolo de aparenţe, de locul sau scopul întâlnirii.

Citește și Avem nevoie de talente! De unde le luăm? (I)

Avem nevoie de talente! De unde le luăm? (II)

Avem nevoie de talente! De unde le luăm? (III)

Spre exemplu: prin potrivirea cuiva pentru altă poziţie decât cea pentru care a fost selectat; prin dovedirea unei maturităţi şi responsabilităţi ieşite din comun ale omului respectiv; descoperirea unei minţi sclipitoare despre care ştiam că poate aduce plusvaloare.

Fiecare angajat Smartree este special atât pentru echipa din care face parte, cât şi pentru celelalte. Fiecare este important pentru funcţionarea businessului, iar interacţiunea dintre management şi angajaţi este permanentă.

Nu există „tratamente” speciale, însă persoanele care îşi dovedesc implicarea şi responsabilitatea primesc recunoaştere, atât prin feedback direct, cât şi prin alte forme de recompensare financiară sau non-financiară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •