Background screening- încredere, control și protejarea reputației

Background screening- încredere, control și protejarea reputației

Specialiștii de la Mindit vor fi prezenți în data de 17 Octombrie la prima ediție HR Summit Iași. Irina Arsene, CEO Mindit, va vorbi despre beneficiile serviciului de background screening și evoluția acestuia în contextul pieței din România. În paralel, echipa Mindit a pregătit o experiență interactivă dedicată tuturor participanților la eveniment.

hr summit iasi

Background screening – încredere, control și protejarea reputației

Industrie foarte bine definită si aplicată în SUA, Marea Britanie si în alte țări dezvoltate, background screening este un concept relativ nou pe piața din România care, cu pași discreți, începe să se contureze și aici.  Screeningul se referă la verificarea experienței profesionale a angajaților și candidaților pentru un post în companie într-un mod transparent și etic, având ca punct de pornire CV-ul sau formularul de aplicare. Se verifică aspecte legate de educație, certificări, angajări anterioare, apartenența la asociații profesionale, activitatea în media și rețele de socializare cu acordul scris al persoanei verificate.

Dacă în România de dinainte de 2013 acest tip de serviciu era realizat doar de catre companii din străinătate sau prin intermediul detectivilor particulari, înființarea Mindit Consulting (prima companie specializată în background screening românească) a reprezentat un pas esențial în furnizarea profesionistă și transparentă a serviciului la nivel local. La aproape un an de la înființare, și alte companii în afară de multinaționale cu experiență în utilizarea acestui serviciu încep să aloce buget pentru verificarea candidaților potriviți pentru continuarea unei relații de parteneriat angajat-angajator, conștientizând beneficiile unei astfel de atitudini. Acestea se pot observa atât în randamentul strategiilor de HR, cât și la nivel de gestionare a riscurilor de business interne și de imagine.

Beneficii în procesul de recrutare

Evoluția eficienței strategiilor de HR, mai ales a strategiilor de recrutare, este strâns legată de utilizarea corectă a background screening-ului. În era tehnologiei în care oricine știe să folosească un program de design și are acces la o imprimantă profesionistă, dar și în care recrutarea nu mai înseamna doar ocuparea unui post cu o persoana, ci identificarea celui mai potrivit talent pentru companie, verificarea informatiilor menționate în CV devine o necesitate. Se porneste astfel intr-o relație bazată pe încredere reciprocă între angajat și angajator, dar și între colegi, care știu că se pot baza pe noii veniți. De asemenea, recrutarea e mai eficientă, evitându-se costurile cu angajarea de persoane care au competențe fictive: cheltuielile cu departamentul de HR care se ocupă de recrutare,  comisionul agențiilor de recrutare ( între 1 și 3 salarii), salariul angajatului în perioada de probă, instruiri, pachete de concediere și alte taxe în cazul în care problemele nu au fost identificate din timpul perioadei de probă. În SUA există chiar și un concept care definește astfel de angajări, acela de ”angajare neglijentă” care sancționează destul de drastic angajatorii care nu au efectuat verificări ale angajaților care aduc prejudicii companiei.

Totuși, compania de background screening nu îți va spune pe cine să angajezi, ci îți va da toate informațiile de care ai nevoie pentru a ști cine a fost onest încă de la început și ce aspecte din trecutul profesional al unor candidați ar trebui lămurite.

Gestionarea riscurilor

Un alt beneficiu al verificărilor trecutului profesional al angajaților este legat de gestionarea riscurilor cu cea mai importantă resursă a unei companii – angajații săi. Cele mai importante riscuri sunt frauda, reaua-credință a angajaților, relaționarea inadecvată a conturilor de clienți, prejudicii de imagine a companiei.

Un candidat acuzat de fraudă în trecut are toate premisele să recidiveze, mai ales dacă știe că noul angajator nu îi monitorizează activitatea în mod deosebit. O persoană care are antecendete în gestionarea inadecvată a comunicării cu clientul, mai ales din cauza unui temperament mai agresiv sau a inadaptării la strategia companiei, reprezintă de asemenea un risc care poate fi evitat.

Nu în ultimul rând, reputația unei companii este direct influențată de activitățile reprezentanților acesteia. Orice acțiune cu consecințe grave asupra imaginii unui angajat se reflectă în reputația companiei. Deși mulți merg pe premisa că și PR-ul negativ e tot PR, există multe situații care pot afecta serios situația financiară a unei firme, poate chiar și să o conducă către faliment. Pentru acele industrii și posturi care presupun o certificare recunoscută de organisme naționale sau internaționale pentru a putea profesa, verificarea reprezintă o necesitate care nu trebuie foarte mult argumentată. Orice inadecvență poate influența negativ și poate distruge imaginea unei companii.

Beneficiile background screeningului se văd mai ales în cazul posturilor cheie din companie, care presupun o putere mare de influență a celorlalți, acces la resurse financiare considerabile și luare de decizii strategice. Sunt deja celebre cazurile fostului CEO Yahoo care  a pretins o diplomă în IT deși era contabil sau a  managerului de IT de la primăria din Dallas care a furat aparatură de peste 10 000 de dolari. Mindit încurajează verificările persoanelor care lucrează cu persoane vulnerabile pentru a oferi garanția că aceștia sunt bine intenționați și oferă servicii gratuite pentru acele ONG-uri și instituții caritabile care lucrează cu oameni cu handicap, copii, bătrâni, etc.

Piața românească de background screening este încă într-un stadiu incipient, în care legislația nu facilitează verificări de identitate sau istoric de credit, unde angajatorii sunt destul de reticenți în a oferi referințe legate de foștii angajați cu probleme. Totuși, în 2013 specialiștii Mindit au reușit să identifice discrepanțe majore în perioada de studiu sau diplomele obținute, în perioadele de angajare și rolurile și atribuțiile deținute.

Candidații care au fost onești în ceea ce au declarat în CV nu au nici un motiv să se teamă de procesul de background screening. Ba dimpotrivă – un astfel de proces le va oferi un avantaj față de cei care aleg sa mintă sau să exagereze, crezând că astfel își cresc șansele de a fi angajați.

Daca doriți să alfați mai multe despre background screening și să va întâlniți cu specialiștii de HR din toată regiunea de est a României, vă invităm pe 17 octombrie la HR Summit Iasi- ExpoConferința de Resurse Umane, cel mai mare eveniment regional dedicat managerilor și specialiștilor din domeniul resurselor umane.

Mai multe detalii despre program și înscrieri gășiți aici ->>

  •  
  •  
  •  
  •  
  •