Performanța angajaților se măsoară în libertatea pe care le-o dai

Performanța angajaților se măsoară în libertatea pe care le-o dai

9 din 10 angajați nu sunt implicați în munca pe care o fac. Sunt cifre care plasează Europa de Est la coada clasamentului mondial, alături de nordul Africii și sudul Asiei. Deși nu mai este demult o opțiune, ci un imperativ pentru succesul unei afaceri, implicarea angajaților rămâne testul pe care foarte mulți manageri îl pică.

Ce motivează cu adevărat performanța la nivel înalt?

A fost întrebarea la care aproape 500 de manageri români de top și specialiști în resurse umane au primit răspuns de la Daniel Pink, unul dintre primii 15 gânditori de business ai lumii, și de la Marcel Cobuz, cel care a reușit cea mai mare fuziune dintre două companii, ambii prezenți la cea de a 11-a Conferință Națională HR Club.

Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poate face un manager este să vorbească angajaților lui despre motivul care îi determină să facă anumite lucruri și, la nevoie, să le explice cum trebuie să procedeze. Ceea ce nu înseamnă mai multe ședințe. „Eu sunt adeptul ședințelor în picioare, în care se vorbește mai mult și care sunt mai scurte”, a declarat Daniel Pink.

La nivel mondial, topul implicării este condus de angajații americani și canadieni, cu 29%, urmați de australieni și neozeelandezi, cu 24% (vezi studiu). Procentul de 11% din Europa de Est a fost explicat de Daniel Pink, prezent pentru prima data în România, ca rezultat al unei încercări a managerilor de a implica angajații doar prin control. Nu este o soluție. Trebuie să trecem de la control la autonomia oamenilor. Inițiativa este a managerilor. Nu contează cât de mult te străduiești să conduci oamenii, ci cum îi implici.

cobuzO motivație eficientă este un proces continuu, care necesită timp, energie și voință pentru ca factorii motivaționali să fie aleși corect. Cu o experiență în management de peste 15 ani, Marcel Cobuz, în prezent, CEO Lafarge Maroc, crede că un manager care nu petrece cel puțin 50% din timp în gestiunea oamenilor și în apropierea lor nu își face treaba. Sunt mulți factori care pot să creeze încredere, printre care împărțirea sarcinilor, libertatea angajaților de a veni cu idei noi și cultura feedback-ului. Nu trebuie să aștepți evaluările trimestriale sau semestriale, e nevoie de un feedback constant.

Locul banilor în ecuația motivației

Banii îşi au rolul lor și au funcționat timp de două secole ca un factor motivațional determinant. Totuși, în ultimii 40 de ani, situația s-a schimbat. Cu sarcini tot mai complexe, un angajat se lasă mai degrabă influențat de un stimulent intrinsec, decât de unul exterior, de tipul salariului sau al primei. Este și crezul lui Edmond Niculușcă, tânărul recunoscut pentru proiectele dedicate salvării și conservării patrimoniului Bucureștiului. „Am început în 2010 proiectul Cu bastonul prin București, care a ajuns la a șasea ediție, și care a adunat, în decursul celor șase săptămâni pe an, peste 20 de mii de bucureșteni, fără să numărăm turiștii străini și pe cei veniți din restul țării. Am fost întrebat cât costă acest proiect. Nu a costat nimic. A costat doar timpul nostru”, a spus Edmond Niculușcă.

Totuși, ponderea banilor în ecuația motivării nu poate fi neglijată, mai ales atunci când sunt prea puțini. Pentru performanță, este nevoie de un salariu echitabil, care să răsplătească munca depusă de angajat. Fără o astfel de bază, motivația riscă să devină o teorie. Este experiența lui Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului de Fizică și Energie Nucleară și liderul proiectului ELI-NP, menit să construiască la Măgurele cel mai mare laser din lume. „Primul lucru a fost să convingem Guvernul României că nu putem avea cei mai buni oameni din lume dacă salariile sunt la nivelul României. Un cercetător trebuie să aibă măcar cu ce să-şi plătească chiria. Mi-au fost necesare 10 luni ca să-i conving să ne lase să dăm salarii. Abia din acel moment am început să lucrăm la prezentarea proiectului”, a declarat Nicolae Zamfir.

Motivația vine din interior

Deși lipsit deseori de suport financiar, Dragoș Lumpan a avut un vis: să ducă povestea ciobanilor români dincolo de granițe. Dorința l-a făcut să meargă mai departe, iar expoziția fotografică “Ultima transhumanță” să prindă, până la urmă, contur. Despre proiect, Dragoș spune că a fost un sus-jos permanent: „Proiectul a avut propria transhumanță. Pe toată durata lui, am trecut prin tot felul de experienţe”.

Tot în interior și-a găsit și Eduard Novak forța de a continua atunci când un accident de mașină l-a lăsat cu un handicap locomotor pe viață. Deși a fost obligat să renunțe la patinaj viteză, și-a urmat visul de a deveni campion olimpic. S-a reprofilat pe ciclism și a reușit. „Niciodată nu mi-a fost frică de provocări. Am atins tot ce mi-am dorit în viață. Tot timpul am spus: nu mă las”, a spus Eduard Novak.

HR Drive, cea de a 11-a Conferință Națională HR Club a avut loc pe 14 octombrie, la Hotel Marriott din București. Pe lângă sesiunile conferinței, participanții au avut acces la o zonă expozițională dedicată furnizorilor de servicii din piață, unde au primit suport în dezvoltarea de programe de resurse umane de succes. Mai multe, aici.