Ești norocos ca manager sau CEO dacă rata de fluctuație a personalului este mică. Plecarea angajaților, în special a celor valoroși, este foarte costisitoare pentru orice business. O mare parte dintre motivele pentru care oamenii își părăsesc job-urile sunt surprinzător de simple, iar liderii care nu întreabă de ce se iau aceste decizii pot pierde în mod inutil angajați care sunt greu de înlocuit.
Într-un studiu creat de Glassdor (serviciu de recrutare online), s-au urmărit mai mult de 5.000 de tranziții existente în mii de CV-uri urcate pe platformă între 2007 și 2016. O parte erau ale angajaților care au schimbat rolul în aceeași companie, altele erau ale celor ce plecau de la angajatorul actual.
Prin combinarea acestor date cu standardele salariale și rating-urile companiilor, studiul a identificat, din punct de vedere statistic, motivele pentru care angajații își părăsesc job-urile și cele pentru care ei rămân într-o companie.
Factorii care duc la plecarea din companie a angajatului
Unul dintre motivele principale constă în lipsa unei evoluții în cadrul companiei. Dacă se trece de salariu, industrie, titulatură și mulți alți factori, se află că angajații care stau prea mult timp pe același rol sunt mai predispuși în a pleca din firmă pentru o alta unde pot trece la următorul nivel în carieră.
În acest caz, poate fi implementată o soluție simplă. Prin oferirea unor evoluții clare în companie, evoluția regulată către un alt job, angajaților li se poate oferi șansa de a evolua și a nu se mai simți ținuți în loc.
Beneficiile salariale contează
Împreună cu evoluția responsabilităților, nivelul salarial trebuie să rămână competitiv. Pe termen lung, angajații nu vor rămâne doar pentru titulaturi. Pe măsură ce își asumă noi task-uri, recompensările trebuie să crească. Pentru 10% de creștere a salariului de bază există un procent de 1.5 în creșterea șanselor ca angajații să rămână în companie la mutarea pe un nou rol.
Cultura organizațională este relevantă
Cultura internă contează în retenția angajaților. Acest aspect poate fi deja cunoscut, în special pentru angajatorii care cunosc diverse statistici (printre care și aceasta) despre beneficiile unei culturi ce promovează valori pozitive. Studiul concluzionează că mixul dintre un parcurs clar al carierei și apartenența la o companie cu valori sănătoase este vital pentru a păstra angajații în firmă.
Ce aspecte par să nu fie atât de importante?
Calitatea liderilor seniori din companie nu este un factor determinant pentru plecarea angajaților. Mai degrabă, contează relația cu managerul direct și posibilitatea de creștere profesională. Chiar și cei mai inspiraționali CEO pot să nu modifice gradul de loialitate al unui membru al companiei dacă acesta simte că stagnează în jobul său.
Deși perceput ca fiind esențial, echilibrul dintre muncă și viața personală nu are o legătură statistică cu plecarea angajaților și nici cu menținerea lor în companie. Relația celor două secțiuni din viață clar contribuie la satisfacția generală a unui membru de echipă, însă nu atârnă atât de greu într-o demisie comparativ cu alți factori.
Din perspectiva unui angajat, schimbarea către un alt rol este ceva palpitant. De cele mai multe ori, este considerat necesar să se plece de la actualul loc de muncă pentru a progresa în carieră. Din CV-urile analizate în studiu, 73% au părăsit compania pentru o nouă provocare și 27% au promovat în compania respectivă.
Angajații care stau pe loc într-un job, pentru aproximativ un an, sunt mai receptivi la acțiunile de HR ce li se pot propune. Iar cei care lucrează în companii cu o cultură internă slabă sau sunt plătiți mai jos decât nivelul pieței sunt mai deschiși la ofertele altor angajatori.