Moldova, regiunea cu cele mai mari salarii pentru medicii debutanţi din sistemul privat, după Bucureşti

Moldova, regiunea cu cele mai mari salarii pentru medicii debutanţi din sistemul privat, după Bucureşti

În premieră în România, a fost publicat un raport care oferă o perspectivă completă asupra salariilor din sistemul privat de sănătate, în funcţie de specializare şi nivelul de experienţă a candidaţilor. Situaţia salariilor medicilor şi asistenţilor medicali care lucrează în sistemul privat a fost prezentată într-un material mai detaliat realizat de MEDIjobs, prima platformă de recrutare dedicată exclusiv domeniului medical din România. Raportul prezentat are ca scop transparentizarea procesului de recrutare și dorește să ofere un instrument util de informare tuturor specialiștilor medicali activi pe piața muncii.

Conform acestuia, salariul mediu net al unui medic specialist proaspăt absolvent se încadrează în intervalul de 3000-3500 de lei. Salariile medicilor fără experiență diferă în funcție de specializarea pe care aceștia și-au ales-o. Astfel, cea mai bine plătită specializare este reprezentată de ATI – anestezie și terapie intensivă, acolo unde primul salariu al unui medic debutant poate ajunge până la 6000 de lei.

După ATI,  medicii care aleg specializările neurologie, oftalmologie, medicina de urgență și diabetologie pot debuta cu un salariu de până la 5000 de lei. La salarii de aproape 4000 de lei se pot aștepta medicii care au ales specializările recuperare medicală, obstetrică-ginecologie, medicină internă, medicină de laborator și cardiologie. În media pieței se situează salariile de 3000-3500 de lei din cadrul specializărilor reumatologie, psihiatrie, pneumologie, pediatrie, ortopedie, nefrologie, medicină generală, medicină de familie, endocrinologie și dermatologie. Plafonul salarial în cazul specialiștilor care aleg să practice medicina muncii scade până la 2500 de lei. De asemenea, medicii stomatologi fără experiență primesc în medie un salariu mai mic decât media pieței, în intervalul 2000-2500 de lei.

Pe acelaşi subiect: Specialiştii din domeniul medical cer salarii cu 15% mai mari faţă de cât pot oferi angajatorii privați

Diferențe între salariile medicilor fără experiență s-au înregistrat și în funcție de zona țării în care aceștia aleg să profeseze. Media salariilor medicilor specialiști din Moldova se ridică peste media țării, în jurul pragului de 4000 de lei. Acest lucru se datorează faptului că această parte a țării suferă de un deficit de medici fără precedent. Acest lucru îi determină pe angajatorii din sistemul privat de sănătate să mărească nivelul salariului de debut, pentru a atrage cât mai mulți candidați competenți. În Centrul și Vestul țării, salariile medicilor debutanți se încadrează, în general, în media pieței.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •