Primele companii care adoptă principiile economiei circulare

Încărcat laPrimele companii care adoptă principiile economiei circulare

Aproape 9 din 10 (86%) intervievați responsabili de politicile de sustenabilitate din cadrul companiilor consideră că economia circulară va fi importantă pentru afacerile lor în următorii doi ani, potrivit analizei UPS/GreenBiz Circular Economy Research, din 2016. Numărul acestora s-a dublat în ultimii doi ani, când doar 47% îi acordau importanță. Respondenții estimează că cea mai mare creștere în adoptarea modelului de economie circulară va veni din sectorul tehnologic, în special al electronicelor, precum computere și telefoane mobile, deoarece programele de take-back și de reutilizare sunt mai ușor de integrat în această industrie.

Studiul online, efectuat de GreenBiz Group în parteneriat cu UPS, include opiniile executivilor responsabili cu strategiile de sustenabilitate și ale liderilor din domeniu, pentru a oferi o imagine detaliată asupra resurselor vitale creșterii unei afaceri și obstacolelor asociate economiei circulare. Economia circulară este definită ca o alternativă a economiei liniare tradiționale (facem-folosim-aruncăm) în care resursele sunt utilizate la potențialul lor maxim, pentru ca în final să recuperăm și să regenerăm produse și materiale.

Mediul de business devine conștient de beneficiile economiei circulare

Aproape 3 din 5 respondenți au declarat că organizația lor implementează principii ale economiei circulare în cel puțin o linie de produse sau servicii oferite.

„Nu suntem surprinși să vedem cât de importantă devine implementarea conceptului de economie circulară în mediul business,” declară Ed Rogers, senior director pentru sustenabilitate globală la UPS. „Clienții noștri sunt conștienți de impactul social și asupra mediului pe care produsele și operațiunile lor îl au pe durata întregului lanț valoric, de la materia primă și design, până la producție și logistică. Aceștia identifică oportunitatea unui model economic care utilizează resursele pentru o perioadă cât mai îndelungată.”

Totuși, în pofida prevalenței principiilor economiei circulare integrate în produse și servicii, puține companii ies în evidență ca lideri. Interface (21%) și Patagonia (16%) au fost singurele companii menționate fără nici un alt indiciu, când intervievații au fost rugați să nominalizeze companii la care se gândesc în contextul economiei circulare.

Logistica este esențială pentru o strategie circulară durabilă

Logistica joacă un rol foarte important în implementarea unei strategii circulare durabile și de succes. Astfel, 97% dintre respondenți cred că logistica este ori foarte importantă (87%) ori oarecum importantă (10%) în tranziția către o economie circulară.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •