Stabilirea obiectivelor de afaceri în timpul unei pandemii

Stabilirea obiectivelor de afaceri in timpul unei pandemii

Stabilirea obiectivelor este o practică comună. Toate întreprinderile de pe glob vin cu anumite seturi de obiective pe care să le îndeplinească. Cu toate acestea, pentru întreprinderile mici este ușor să greșească idei vagi pentru un obiectiv. Pentru a evita acest lucru, trebuie mai întâi să înțelegem de ce trebuie să ne stabilim obiective de afaceri.

Pe lângă beneficiile pe care le obținem din atingerea unui obiectiv, procesul de stabilire a obiectivelor în sine va ajuta la o înțelegere mai detaliată și organizată a companiei și a capacităților angajaților acesteia, scrie business.com.

În plus, obiectivele bune îi ajută pe angajați să limiteze stresul, să își mențină atenția și să utilizeze eficient timpul și resursele. Acest lucru îi protejează de burnout și scade posibilitatea pierderilor mari sau a unor neplăceri.

Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când îți stabilești obiectivele de afaceri.

Ce face un obiectiv bun?

În timp ce obiectivele sunt făcute pentru a fi îndeplinite, acest lucru nu garantează că obiectivul tău este unul bun. Scopurile mari au un scop. Scopul unei afaceri este acela de a crea profit. Extinderea punctelor de desfacere pentru creștere și reducerea costurilor sunt câteva posibilități de a realiza acest lucru, dar aceste obiective sunt destul de neclare – mai mult ca directivele vagi care pot fi formate în obiective de afaceri.

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

Deci, cum le transformi în obiective de afaceri viabile? Folosind strategia de obiectiv SMART, orice idee poate fi pusă în mișcare sau realiniată pentru a se potrivi nevoilor companiei tale. Un truct pentru bazele de stabilire a obiectivelor, SMART te ajută să acorzi prioritate și să creezi planuri concrete pentru obiectivele  tale. Acestea sunt conceptele la care se referă:

S – specific / semnificativ

Cine este implicat în acest obiectiv?
Ce vreau să realizez?
De ce vreau să ating acest obiectiv?
Unde ar trebui să pun în aplicare acest obiectiv?
Când ar trebui finalizat acest obiectiv?

M – măsurabil
Pentru ca tu să știi dacă ți-ai îndeplinit obiectivul sau dacă a făcut o diferență pentru afacerea ta, trebuie să fie de natură cantitativă. Deși schimbările pot fi văzute și resimțite, numerele arată amploarea efectelor unui obiectiv.

Acest aspect al unui obiectiv permite să faci ajustări și îmbunătățiri la procesele tale. Un motiv excelent pentru a face un obiectiv măsurabil este că numerele vor spune dacă ai succes sau nu. Dacă ai succes, poți continua; dacă nu, poți să faci un nou obiectiv.

A – realizabil
Este bine să visezi obiective mari, dar să plănuiești pentru cele mici. Stabilirea unor obiective extrem de ridicate și de neatins poate fi în detrimentul tău și angajaților tăi. Deși standardele mai ridicate reprezintă o provocare, dacă sunt prea dificile de completat, acest lucru ar putea crea sentimente de îndoială de sine și de rea voință.

Citește și: Generația Z consideră că beneficiile sunt mai importante decât salariul

Pentru a stabili obiective realizabile, poși determina standardul tău calculând numărul mediu din performanțele și rezultatele anterioare. Dacă acest lucru se dovedește a fi prea mic, poți ridica obiectivul mai sus.

R – relevant / realist
Gândește-te timp și la resurse. Orice obiectiv este atins dacă este sub controlul tău. Dar este realist?

Pentru a determina acest lucru, trebuie să te întrebi dacă obiectivele tale sunt la îndemână. Acest lucru înseamnă că ai timp, resurse și energie pentru a te angaja complet pentru atingerea acestui obiectiv.

T – în timp util
Obiectivele care conduc la rezultate au un sentiment de urgență. O dată de început și de încheiere oferă oamenilor un interval de timp pentru a lucra în cadrul acestora. Pentru o afacere, acest lucru este deosebit de important. Nu numai că te ajută să îți organizezi proiectele și planurile, dar arată, de asemenea, clienților, angajaților și furnizorilor că le prețuiești timpul la fel de mult ca al tău.

Cum îți determinați sau formulezi obiectivele?
Deși SMART te poate ajuta să evaluezi cât de bine sunt obiectivele, secvența nu va servi atât de bine dacă nu poți să atingi obiectivele corecte pentru afacerea ta. Analiza SWOT, un model de planificare strategică la nivel înalt, te poate ajuta în acest sens.

SWOT reprezintă „puncte forte, puncte slabe, oportunități și amenințări”. Îți permite să înțelegi în ce proiecte ar trebui să te implici, în ce zone trebuie să protejezi și pe care trebuie să le îmbunătățești sau să lucrezi. La identificarea acestor zone, poți crea obiective pentru îmbunătățire, securitate sau stabilitate.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •