7 concedieri de CEO care au făcut istorie

Șapte concedieri care au făcut istorie

O selectie a celor mai interesante si importante 7 feluri de concediere de CEO din istoria recenta.

Pe 9 august, președintele companiei americane de servicii de internet, AOL, Tim Armstrong, și-a concediat unui dintre manageri  în timpul unei conferințe telefonice la care participau aproximativ 1000 de angajați, informează BBC.

7 concedieri care au făcut istorie

Tim Armstrong
Foto: wired.com

”Abel, lasă aparatul foto jos. Ești concediat, Afară!”, a spus Armstrong în timpul conferinței, după ce managerul departamentului de creație al platformei Patch, Abel Lenz a scos un aparat de fotografiat.

În mod ironic, conferința fusese convocată tocmai pentru a lua o decizie care să împiedice efectuarea de concedieri la Patch.com.

În continuare vă prezentăm și alte concedieri care au stârnit controverse.

Andrew Mason

Andrew Manson, CEO al Groupon, a trimis în februarie 2013 o ,,scrisoare de demisie” angajaților companiei, Scrisoarea a devenit virală.

,,După pantru ani și jumătate intenși și minunați petrecuți în calitate de CEO al Groupon, am decis că aș vrea să îmi petrec mai mult timp alături de familie. Glumesc. Am fost concediat azi” (puteți citi scrisoarea, integral, aici).

Manson a făcut imediat public mailul dat angajaților, ceea ce atras simpatia în cercul său profesional pentru modul în care a ales să transmită mesajul. După acest eveniment, Manson s-a dedicat carierei muzicale. A lansat chiar și un album de rock care include piese precum ,,Groupon Farewell Memo”, ,,Risin’ Above the Pack” și ,,The Way to Work”.

Vikram Pandit

Fostul CEO al Citigroup, Vikram Pandit, s-a prezentat în 2012 la o întâlnire total nepregătit în fața a trei propuneri: demisie imediată, demisie la final de an sau concediere fără cauză. Pandit a acceptat prima variantă. Potrivit celor de la New York Times, demisia a fost considerată a fi una ,,orchestrată” din interior.

Rick Wagoner

Rick Wagoner a fost CEO al General Motors timp de nouă ani, până în 2009 când însuși președintele SUA, Barack Obama, a cerut concedierea acestuia.

Cu Wagoner la conducere, General Motors pierduse peste 80 de miliarde de dolari, în doar patru ani.

Interveția Casei Albe a fost una directă. Unul dintre consultații lui Obama de la acea vreme în zona industriei auto, Steven Rattner, i-a cerut lui Rick Wagoner demisia imediată.

Sallie Krawcheck

La doi ani după ce Sallie Krawcheck a fost numită în funcția de președinte al diviziei ,,Global Wealth & Investment Management” a Băncii Americii, o restructurare a dus la concedierea ei. Partea bună a concedierii? Șase milioane, drept compensații.

Sallie Krawcheck s-a concentrat ulterior pe o carieră în media. A încercat de asemenea să împărtășească din experiența acumulată în calitate de speaker pe teme de responsabilitate a consultanților financiari pentru clienții lor.

Jared Keller

,,Cea mai mare implozie a anului 2013, în zona de social media”, așa a caracterizat Business Insider concedierea editorului  pe social media al Bloomberg, Jared Keller.

Concedierea a survenit după ce un alt editor, Matthew Keys, a făcut publice, pe Twitter, o serie de mesaje de la Jared Keller, mesaje care ar fi avut o influență în decizia Bloomber de a renunța la editorul său.

Keller conduce în prezent departamentul de social media al canalului de știri Al Jazeera America.

Teresa Sullivan

În iunie 2012, studenții și anagajații Universității din Virginia au fost surprinși de primirea unui mail în care li se spunea că președintele Teresa Sullivan părăsea jobul ca urmare a unei  diferențe de opinie. Cu toate că își dovedise calitățile excelente în pozițiile administrative anterioare pe care le-a deținut la Univeristatea din Texas și cea din Michigan, Universitatea din Virginia a decis să renunțe la Sullivan.

În urma unor proteste ale studenților și ai altor membrii ai Univerisității din Virginia, Teresa Sullivan a primit postul înapoi. Ulterior, ea  a declarat pentru The New York Times că nu știa de ce a fost concediată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •