Electrica: reduceri de personal și externalizarea parcurilor eoliene

Electrica SA, furnizorul și distribuitorul de electricitate a anunțat o reducere de personal de 7,3% și externalizarea celor două proiecte de parcuri eoliene, care acum se află în etapa premergătoare construcției, scrie mediafax.

Scopul concedierilor este eficientizarea producției, iar cel al renunțării la parcuri se justifică prin scăderea investițiilor din domeniul energiei regenerabile.

La sfârşitul anului trecut, grupul Electrica avea 11.740 de angajaţi. Electrica estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 5,662 miliarde lei şi un profit net de 460,7 milioane lei. În 2014, Electrica a înregistrat la nivel de grup o cifră de afaceri de 5,044 miliarde lei şi un profit net de 401,4 milioane lei, din care 287,84 milioane lei reprezintă profitul net atribuibil acţionarilor.

„În anul 2014 rezultatul financiar al Electrica SA s-a îmbunătăţit într-un mod consistent comparativ cu anul precedent, fiind influenţat în special de un rezultat pozitiv excepţional al segmentului de furnizare şi o îmbunătăţire a rentabilităţii segmentului de distribuţie, dar şi a măsurilor de restructurare şi reorganizare a segmentului de servicii energetice”, spun reprezentanţii companiei.

Electrica a anunţat încă din anul 2010 că vrea să intre pe piaţa producţiei de energie din surse regenerabile şi intenţiona să construiască trei parcuri eoliene în acest sens, fiecare de câte circa 50 MW, însă între timp a renunţat la unul dintre aceste proiecte.

În perioada listării la bursă s-a luat decizia amânării derulării proiectelor de investiţii în domeniul producerii de energie din surse regenerabile, în baza unei recomandări a consorţiului de privatizare, potrivit informaţiilor transmise de companie la solicitarea Mediafax.

Investiţia totală în aceste parcuri eoliene, conform devizului, ar fi de 68,5 milioane euro (308,25 milioane lei) pentru parcul eolian de 45 MW de la Frumuşiţa (judeţ Galaţi). În ceea ce priveşte parcul eolian de 48 MW de la Chirnogeni (judeţ Constanţa), valoarea totală conform devizului actualizat este de 90,5 milioane euro (407,25 milioane lei).

Sumele cheltuite până în prezent de Electrica cu aceste două proiecte sunt de 8,37 milioane lei pentru parcul eolian Frumuşiţa şi de 4,15 milioane lei pentru parcul eolian din Chirnogeni.

Planul anual de investiţii pentru anul 2015 consolidat la nivelul grupului Electrica este de aproape 860 milioane lei.

Electrica estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 5,662 miliarde lei şi un profit net de 460,7 milioane lei. În 2014, Electrica a înregistrat la nivel de grup o cifră de afaceri de 5,044 miliarde lei şi un profit net de 401,4 milioane lei, din care 287,84 milioane lei reprezintă profitul net atribuibil acţionarilor.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •