Care sunt cele mai atractive piețe pentru investițiile globale în 2014

Mona Neagoe: Care sunt cele mai atractive piețe pentru investițiile globale în 2014

Directorii Generali ai corporațiilor vizează creșterea afacerilor și profituri ridicate în piețe mari și stabile politic.

Cele mai atractive piețe pentru investițiile internaționale în 2014 sunt Brazilia, China și India, urmate de Emiratele Arabe Unite, Qatar și Chile. Creșterea afacerilor, profituri sporite și mărimea pieței sunt factorii cheie în funcție de care directorii generali direcționează investițiile companiilor către aceste piețe. Subvențiile și beneficiile fiscale au doar o anumită relevanță în ceea ce privește decizia acestora. Corupția, mediul infracțional și instabilitatea politică sunt cele mai mari bariere pentru investițiile străine directe.

Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu global realizat de compania de executive search Pedersen & Partners privind investițiile în 49 de piețe de frontieră și în curs de dezvoltare, studiu condus printre 480 de directori generali în 51 de țări. Peste 30% dintre participanții la studiu sunt directori generali în corporații internaționale cu peste 5.000 de angajați.

America Latină, Orientul Mijlociu și Asia

Dintr-o perspectivă globală, statele din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia sunt tot mai atractive, în timp ce țările est europene și africane sunt mai puțin susceptibile la a deveni obiectiv de investiții în anul următor. Totuși, chiar și în regiuni cu un grad înalt de nesiguranța, corupție și instabilitate politică, cum ar fi Africa, unele statele oferă condiții favorabile de investiții. În timp ce turbulențele politice au alungat din Egipt majoritatea corporațiilor internaționale, multe companii au în vedere investițiile în Africa de Sud.

”ΜIn timp ce creșterea așteptată a afacerii direcționează companiile către piețele în curs de dezvoltare, guvernele le pot alunga” afirmă Poul Pedersen, Managing Partner al Pedersen & Partners. a€œRolul cheie al guvernelor ar trebuie să fie asigurarea unui mediu favorabil investițiilor. Conform studiului nostru, un mediu politic legal și stabil, absența corupției și a ilegalității, și simplificarea procedurilor birocratice sunt aspecte mult mai importante pentru companii decât reducerea taxelor” precizează Poul Pedersen.

Investițiile străine directe în România au înregistrat ani consecutivi de scăderi semnificative că rezultat al crizei globale, nivelul fluxlui net al investițiilor directe situanduse la mai puțin de 25% din maximul istoric din 2008. Conform datelor din 2012, acest trend este într-un punct de curbură, fiind înregistrată prima creștere anuală a investiitilor străine directe nete de la prăbușirea acestora la începutul crizei în 2008. a€œAcest context oferă o perspectivă optimistă pentru perioadă următoare.

Cu toate că investitorii sunt încă sceptici din cauza volatilității climatului fiscal din România, piață a absorbit majoritatea șocului și există mult potențial pentru dezvoltare, condiția fiind că autoritățile să ofere un mediu de business stabil. România a înregistrat progrese vizibile în ultimii 20 de ani. Deținem în continuare un avantaj comparativ în zonă, atât din punct de vedere al setului de abilități tehnice cât și din punct de vedere al asimilării de bune practici prin expunerea la cultură corporatista occidentală.

Managerii români s-au maturizat semnificativ, căpătând experiență în formularea și implementarea atât a strategiilor de creștere aferente perioadelor de boom economic cât și a măsurilor de optimizare și restructurare a modelelor de business aplicate în recesiune. Ei sunt acum pregătiți și competenți să gestioneze și să adauge valoare investițiilor straine”, afirmă Mona Neagoe, Country Manager Pedersen & Partners România.

Afirmațiile Monei Neagoe sunt susținute de studii recente realizate de Bancă Mondială. România are un PIB de 169 miliarde de dolari (sfârșitul lui 2012), cu o creștere înregistrată de 0,4% în 2012 și o prognoză de creștere de 2,5% pentru 2013, și este clasata pe locul 72 în topul statelor în care afacerile se desfășoară cu ușurință (2012). Inflația reprezenta o cauza de îngrijorare, cu valori ce depășeau 5%, însă măsuri recente luate de Bancă Națională și de guvern au reușit să stabilizeze ritmul de creștere al prețurilor, inflația fiind în momentul de față estimată la 1,88% situându-se comfortabil în jumătatea inferioară a bandei țintite de BNR, centrată la 2,5%. Rată de impozit pe profit de 16%, una dintre cele mai scăzute din Europa, plasează România într-o lumina mult mai favorabilă față de multe țări vecine comparabile din punctul de vedere al investitorilor. De asemenea, indexul corupției oferit de Transparency Internațional pentru anul 2011 comparativ cu cel pentru 2012 arată cu certitudine  o îmbunătățire a situației României, consolidând tendințele optimiste de investiții ale țării.

Succesul se bazeazムpe manageri competenți și parteneri de afaceri de încredere

Majoritatea directorilor generali participanți afirmă că angajarea unor manageri competenți și identificarea unor parteneri de afaceri locali de încredere sunt factori critici de succes pentru investițiile lor pe piețe noi” precizează Conrad Pramboeck, Șeful Serviciului de Consultanță în materie de compensații și beneficii din cadrul Pedersen & Partners și Project Manager-ul acestui studiu. Multe companii raportează că, în multe țări, este cu siguranță posibilă identificarea unor oameni bine educați, cu abilități tehnice și fluenți în limbă engleză. Totuși, este mult mai dificil să găsești manageri antreprenoriali și cu o structură verticală, cu un simț al proprietății și o bună potrivire la cultură de afaceri occidentală.

Costul redus al forței de muncă poate explică investitille străine directe doar până într-un anumit punct. a€œMajoritatea muncitorilor necalificați și calificați câștiga încă în țările emergente cu 50 până la 80% mai puțin față de nivelul compensatoriu din state Occidentale. Pe de altă parte pachețele salariale pentru cei mai bine plătiți executivi și manageri din Brazilia, China, India și Rusia au atins deja nivelurile din Vest” afirmă expertul în compensații Conrad Pramboeck.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •