Cum va schimba prima femeie CEO a General Motors strategia brandului

Cum va schimba prima femeie CEO a General Motors strategia brandului

Mary Barra a fost numită recent CEO al companiei General Motors. Barra, în vârstă de 52 de ani a fost până în prezent vicepreședinte al departamentului de dezvoltare globală a produselor brandului, departament în cadrul căruia Mary s-a asigurat că mașinile General Motors sunt ecologice și  sigure.

De acum încolo, potrivit celor de la Harvard Business Review,  Barra va asigura funcționarea noii direcții spre care se îndreaptă General Motors, aceea a inovației. Compania investește acum în realizarea de mașini electrice, de tip hibrid sau de tipul celor care ar putea să se autoconducă.

Mary Barra și-a început cariera la General Motors încă din studenție, în calitate de inginer. Pe atunci, General Motors era un mediu de lucru profund  masculinizat. Era un context specific companiilor de manufactură de atunci, cu sisteme birocratice, în care femeile avansau cu greu și în care spiritul inovator nu avea cum să se dezvolte.

Cu toate acestea, în aceeași perioadă, două dintre viitoarele executive ale unor companii aflate în top 20 Fortune urmau un training în inginerie la General Motors. Vorbim în acest caz de Mary Barra și Ginni Rometty, actuala CEO al IBM.

Marry Barra a demonstrat, însă, în timp, că are toate calitățile necesare pentru a fi un bun CEO. Își cunoaște foarte bine compania și știe care sunt nevoile pieței, știe ce înseamnă munca în echipă și colaborarea, își cunoaște foarte bine oamenii în calitatea ei de fost șef al departamentului de HR. De asemenea, Barra este mereu interesată să învețe lucruri noi. Alături de CFO-ul companiei a participat la un curs organizat de Harvard Business School  legat de cum poți conduce o firmă la nivel global.

Ideea ca o companie de mașini, precum General Motors, să aducă la conducere o femeie, transmite un mesaj puternic. Reprezintă, spun cei de la HBR, o dovadă că barierele se pot sparge și că stereotipurile potrivit cărora femeile nu se pricep la mașini, nu mai au niciun sens.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •