Financial Times: Poate noul acord cu FMI să contribuie la recuperarea economică din România?

Financial Times: Poate noul acord cu FMI să contribuie la recuperarea economică din România?

Săptămâna aceasta Fondul Monetar Internațional a încheiat un nou acord cu Guvernul din România prin care statului român i se garantează un nou împrumut de patru miliarde de euro din partea FMI. În acest context, cei de la Financial Times se întreabă în ce măsură noul acord reprezintă un pas către recuperarea economică a României?

Potrivit premierului Victor Ponta, noul acord are, pe de-o parte, menirea să asigure sprijin în cazul în care s-ar declanșa o nouă criză în zona euro sau la nivel mondial, iar pe de altă parte, să stimuleze reforma și să contribuie la stabilizarea economică a statului.

La rândul ei, șefa misiunii FMI în România, Andrea Schaechter consideră că noul acord este unul de precauție, în condițiile în care zona euro este în continuare în recesiune.

”FMI poate ajuta România să continue reformele și aplicarea de reforme macroeconomice care vor putea amortize șocurile externe”, a declarant Andrea Schaechter.

Pentru ca România să obțină cele patru miliarde de euro, reprezentații Fondului Monetar Internațional au cerut reforme în sistemul de sănătate, dar  și să rezolve problema programelor de privatizare ale companiilor de stat. Acordul de anul acesta este cel de-al treilea pe care România îl semnează cu FMI și va fi valabil pentru 24 de luni.

În ceea ce privește, evoluția economică viitoare, Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca PIB-ul României să crească la 2% în 2013 și la 2.25%  în 2014.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •