Christine Lagarde a preluat funcția de director al Fondului Monetar Internațional în 2011. Lagarde este considerată un politician francez de excepție care încearcă să schimbe cultura FMI pentru a face față crizei economice.
În cadrul unui interviu acordat publicației Harvard Business Review, Lagarde a vorbit despre funcția pe care o deține, despre cum definește ea un lider, dar și despre planurile ei de viitor.
Christine Lagarde consideră că un lider trebuie să creadă în ceea ce face și trebuie să se simtă bine în mediul în care lucrează și cu strategiile pe care le aplică. În același timp, spune ea, un lider trebuie să se implice în totalite în misiunea pe care o are de îndeplinit și trebuie să îi pese și de oamenii alături de care lucrează (să se asigure că toată lumea simte că face parte din echipă și că sunt satisfăcuți de ceea ce realizează).
Întrebată de ce sunt atât de puține femei în zona de leadership, Lagarde este de părere că pentru ele este mai greu să ajungă în top. Este nevoie de foarte multă energie. Ca o soluție de încurajare a femeilor să preia poziții de conducere, Lagarde consideră că, la nivel instituțional, ar trebui impuse cote (obligația de exemplu a companiilor de a avea un anumit procent din angajați, femei). De asemenea, spune șefa FMI, măsurarea performațelor poate ajuta la eliminarea prejudiciilor și obstacolelor pe care le întâlnesc femeile în carieră.
Lagarde a fost numită în poziția de conducere în plină criză, ceea ce, din punctul ei de vedere, a fost o oportunitate de a demonstra ce poate face. Din acestă perspectivă, consideră că în perioade dificile, femeile pot fi lideri mai buni.
„Exemplul meu preferat este Islanda. Cine a fost ales acolo prim-ministru în situație de criză? O femeie. Cine a fost chemat să salveze problema de acolo cu băncile? O femeie. Singurele insituții financiare care au supraviețuit crizei au fost conduse de femei”, spune Lagarde.
În privința schimbărilor făcute în cadrul FMI, Lagarde a declarat pentru HBR că insituția pe care o conduce are numeroase puncte forte: „diversitate, faptul că este internatională, că ține ședințe de consultare înainte de a lua decizii. Nu cred că există un loc în lume unde să existe atât de mulți doctoranzi pe metru pătrat. Uneori, însă, sistemul poate fi rigid, de aceea încerc să stimulez schimbarea”.
În calitate de director al Fondului Monetar Internațional Lagarde mărturisește că merge la foarte multe întâlniri.
„50% din timp îl petrec vizitând țările membre, ceea ce e foarte important, iar 50% în Washington. Când sunt în afară, mă întâlnesc cu mulți miniștri de finanțe, guvernatori ai băncilor centrale, prim-miniștri și președinți pentru a putea înțelege mai bine problemele economice cu care se confruntă și cum putem noi să îi ajutăm. De asemenea, mă întâlnesc cu femei din mediul de afaceri, din ONG-uri și din mediul academic”, explică Lagarde.
Cât despre misiunea ei în cadrul FMI, Lagarde își dorește să vadă o mai bună sincronizare și colaborare între cei care iau deciziile financiare la nivel global: „dacă toate guvernele ar putea să se detașeze de contextul lor domestic și să vadă problemele în ansamblu, ar fi un adevărat vis”, spune Lagarde.