În căutare de arhitecţi şi… curăţenie

arhitecţi şi curăţenie

Pe voi nu vă tulbură lipsa de stil şi armonie a clădirilor din majoritatea oraşelor noastre? Nu aveţi impresia că trăiţi clipele de după un bombardement sau de după un taifun mergând pe străzile peticite, pline de praf, de gropi şi de gunoaie din urbea în care locuiţi? Vă amintiţi de miile de case construite în nordul Bucureştiului care, până de curând, nu aveau drumuri şi utilităţi? V-aţi întrebat cum se face că un nou drum, pod sau pasaj subteran rezistă doar câteva săptămâni, după care denivelările, crăpăturile, gropile şi gunoaiele “integrează” ceea ce părea nou în “normalitatea” de fiecare zi, prin care majoritatea dintre noi trecem, poate, cu prea multă nepăsare?

Nu simţiţi nevoia de mai multă implicare şi disciplină în jurul vostru? Eu, da… Şi, de câte ori mă plimb pe stradă, construiesc în minte un proiect imobiliar, de infrastructură sau pilotez implementarea unui sistem informatic. Inventariind cu clienţi de-ai mei sau cu propria echipă aspecte legate reţelele de transport şi comunicaţii, infrastructură, “depozite” de date, sisteme şi aplicaţii, reguli de acces şi securitate, interfeţe, mentenanţă etc., am identificat o mulţime de puncte comune între lumea construcţiilor şi lumea IT.

În afară de project management, despre care am mai scris şi care va impulsiona societatea să treacă de la o cultură de lideri la una de proiecte, doresc să vă supun atenţiei două nevoi acute: nevoia de arhitecţi şi de… curăţenie.

Înainte de a o cere în mod legitim de la autorităţile publice, curăţenia o putem face fiecare dintre noi: mai întâi, la nivelul ideilor şi valorilor pe care le producem, le trăim şi le transmitem celor din jur, iar după aceea, în casa noastră, în jurul nostru, pe străzile pe care mergem zilnic. La fel este şi în IT: bazele de date trebuie “curăţate”, reţelele de sisteme trebuie eliberate pentru a evita blocajele din trafic etc…

Fără doar şi poate, tehnologia de vârf, informatica, internetul şi, mai nou, reţelele sociale şi platformele digitale au revoluţionat economia, cultura şi metodele de lucru. “Cloud Computing şi Big Data” fac parte din acest fenomen ireversibil. Suntem, mai mult sau mai puţin conştient, absorbiţi de aceste sisteme care “scanează” vieţi, identifică “profiluri” individuale şi “formatează” comportamente.

Companiile intră şi ele în acest iures în care doar conexiunile fac legea. Mi s-a întâmplat, nu de puţine ori, ca în organizaţiile pentru care am lucrat să identific redundanţe, incoerenţe, disfuncţii, funcţionalităţi costisitoare şi neutilizate, interfaţări aproximative sau baze de date asemănătoare unor lăzi de gunoi. Toate aceste lucruri spun multe despre istoricul acelor companii, dificultăţile pe care le întâmpină, cultura lor. Dar mai scot la iveală şi o nevoie acută pe care majoritatea corporaţiilor o au, puţine o identifică şi mult mai puţine reuşesc să o acopere: nevoia de arhitecţi de sisteme informatice.

Iar pe arhitecţi trebuie să-i căutăm, să-i provocăm, să-i valorizăm. La fel ca în multe dintre proiectele de construcţii sau de infrastructură, şi în proiectele informatice se minimizează, adesea, rolul arhitecţilor. Astfel, încep să apară problemele: coerenţa arhitecturală globală, conexiunile / interfeţele cu celelalte sisteme, subdimensionarea infrastructurii, supraîncarcarea reţelelor de comunicaţii. Vă aduceţi aminte cum s-au validat zeci, sute de proiecte de producţie de energie electrică (în special cu origine eoliană şi fotovoltaică) fără ca nimeni să-şi pună problema în mod serios dacă sistemul naţional de transport de electricitate poate să facă faţă cantităţii de energie ce va fi produsă?

Armonia arhitecturală în construcţii este dată de unitatea, complementaritatea sau continuitatea stilurilor, utilizarea eficientă a spaţiilor, a perspectivelor, integrarea în peisaj şi îmbinarea fericită a infrastructurii, formelor şi a cromaticii. La fel este şi în lumea IT şi digitală.

Având ca model un arhitect urban, arhitectul de sisteme informatice găseşte repede răspunsul la întrebarea “Cum putem crea valoare proiectând şi realizând platforme arhitecturale care să corespundă nevoilor unui business sau ale unei societăţi?”. Fără un răspuns la această întrebare, degeaba avem constructori sau ingineri programatori foarte buni…

(Foto: Chauncey Davis, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •