Ce limbaje de programare caută angajatorii în 2020? Studiu Codecool

Ce limbaje de programare cauta angajatorii in 2020? Studiu Codecool

La șase luni de la startul pandemiei, domeniul IT a rămas printre puținele aproape total neafectate, alături de pharma, e-commerce și curierat.

Analizând piața forței de muncă înainte și la sfârșitul perioadei de izolare, Codecool, școala de programare care la sfârșitul anului trecut anunța un deficit de 15.400 de programatori în piață, a realizat un studiu care prezintă cele mai căutate limbaje de programare în cerințele angajatorilor din IT în 2020, cât și cum au evoluat de la începutul anului.

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

Cu cel mai mare număr de mențiuni, SQL, Java și JavaScript sunt cele mai căutate limbaje de către angajatori, acestea fiind cele mai căutate atât la începutul, cât și la sfârșitul perioadei de izolare.

„Cu peste 2.057 de anunțuri pe site-urile de profil, popularitatea SQL a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales odată cu digitalizarea tot mai multor afaceri și creșterea e-commerce-ului, în care lucrul cu datele este esențial. Acestea stau la baza tuturor deciziilor implementate de către companii, indiferent de profilul business-ului.

De aici și nevoia de Business Intelligence Analysts – una dintre cele mai căutate specializări, deoarece interpretarea corectă a acestor date este cel mai mare atu. Cu SQL, companiile au posibilitatea de a obține și interpreta date foarte utile despre utilizatorii lor”, a declarat Adina Căciulatu, Marketing Manager Codecool.

Topul limbajelor de programare la nivel global

Dintre zecile de limbaje de programare disponibile pe piață, cele trei limbaje menționate mai sus, cărora li se adaugă Python, Go, Rust și suita C (C, C++, C#) sunt printre cele mai importante, cu ajutorul cărora au fost scrise multe dintre aplicațiile și site-urile pe care le folosim zilnic și care sunt în continuă dezvoltare și în prezent.

Citește și: Cum s-a prăbușit imperiul lui Jamie Oliver și de ce a dat greș în antreprenoriat

Astfel că pe lângă cele mai căutate limbaje căutate de către angajatori, acestea sunt cele mai utilizate limbaje de programare la nivel global.

„Python este într-o continuă creștere de câțiva ani buni, și nu e de mirare –  datorită utilității sale în domenii foarte variate, la Codecool, Python este prima introducere în programare pe care le-o facem studenților.”, a mai declarat Adina.

Cu SQL, Java și JavaScript poți obține o mulțime de joburi în domeniul IT

În ceea ce privește joburile din IT pe care le poți obține dacă ești specializat în cele mai căutate limbaje de programare enumerate mai sus, printre acestea se numără unele dintre cele mai bine plătite din industria domeniului IT. 

Este important de menționat încă de la început faptul că sunt foarte puțini programatori de succes care sunt specializați într-un singur limbaj de programare.

Cei mai mulți cunosc cel puțin două sau trei limbaje în care pot programa fără probleme, sau sunt Full Stack Developers, de aici și numărul mare de oportunități în ceea ce privește joburile.

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

IT-ul este printre cele mai sigure sectoare de pe piața forței de muncă, atât ca număr de anunțuri de joburi disponibile, cât și din punct de vedere al nivelului salarial care a rămas și pe perioada pandemiei unul dintre cele mai ridicate.

În ceea ce privește o posibilă reconversie profesională către domeniul IT, Codecool a pus bazele cursului de Full-Stack Developer, un curs pentru începători care îți amână complet orice taxă de școlarizare, și care promite că după 12 luni de curs ai garanția unui job în IT ca Junior Full Stack Developer.

„Cunoscând SQL, Java și JavaScript, ai aproape garantat  un job în IT, însă la Codecool ducem această garanție puțin mai departe și asigurăm un job în IT la terminarea cursului de Full-Stack Developer, unde mentorii noștri pregătesc programatori versatili în toate limbile și specializările căutate de angajatorii de astăzi.”, a mai declarat Adina.

Printre limbajele de programare și tehnologiile predate în cadrul cursului se numără atât SQL și Python, cat și Java, JavaScript, React și Angular, toate fiind la mare căutare de către angajatori, atât pe plan local, cât și internațional.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •