Crearea unui logo implică timp și energie, dar dacă este bine realizat și poate sintetiza ideea de afaceri, atunci merită toți banii, pentru că logo-ul este principalul intermediar între produsele sau serviciile voastre și clienți. Logo-ul apare pe toate materialele promoționale ale business-ul, așa că trebuie să arate excelent.
Să vă realizați propriul logo ar înseamna să economisiți bani, întrucât companiile de creație au taxe foarte mari. Există, însă, și designeri independenți, ale căror tarife sunt mult mai mici. Ce este important: să alegeți un art director care să fie familiarizat atât cu domeniul în care activează compania voastră, cât și cu competiția. Logo-ul trebuie să sintetizeze tipul de business pe care îl aveți, precum și cele mai importante beneficii pe care le oferiți clienților.
Stan Evenson, fondatorul Evenson Design Group, a susținut că un logo potrivit poate fi utilizat cel puțin zece ani, iar dacă ne gândim în perspectivă, costul nu mai pare așa mare, potrivit Entrepeneur.com. Cum ne dăm seama care logo este potrivit? Logo-urile au câteva lucruri în comun, pe care ar trebui să le urmăriți:
Simplitate
Cu cât un logo are mai puține elemente, cu atât mai este mai ușor de înțeles. Specialiștii spun că un logo simplu este mai apreciat de clienți, comparativ cu unul încărcat și greu de descifrat. În plus, nici nu îl vor reține, dacă ”puzzle-ul” are prea multe piese.
Consistență
Logo-ul comunică potențialilor clienți mesajul general al business-ului. Spre exemplu, mărul de la Apple este varianta vizuală a ideii de tehnologie simplu de folosit. Există două variante de logo: cu simboluri (de exemplu, mărul de la Apple) și logotype (un logo care prescurtează numele companiei). În cazul în care optați pentru prima variantă, alegeți simboluri în strânsă legătură cu afacerea pe care o desfășurați.
Memorabilitate
Logo-ul trebuie să le amintească clienților că existați într-o lume de posibilități, precum și ce anume oferiți, în ce context, în ce condiții. Și trebuie să fie atractiv.
Demn de a fi remarcat
Dacă un logo este bine ales, va fi remarcat și va ajunge la clienți cu mai multă ușurință, scurtând lungul drum pe care îl aveați de parcurs.
Se bazează pe studii și teste
Alegerea unui logo nu se bazează pe intuiție, ci pe date concrete. Dacă nu vă permiteți să apelați la o instituție de sondare a opiniei publice, puteți desfășura un studiu pe cont propriu. Întrebați-i pe cei din jur ce părere au de logo-ul pe care l-ați creat sau pe care vi l-a creat cineva. Dacă e atractiv și oamenii înțeleg informația pe care logo-ul vrea să o exprime, atunci sunteți pe drumul cel bun.
(Foto: Ahmed Bin-Baz/www.flickr.com)