România a exportat anul trecut 14 milioane de litri de vin

România a exportat anul trecut 14 milioane de litri de vin

În anul 2015, conform datelor APEV Romania, țara noastră a avut exporturi de aproape 14 milioane de litri de vin în valoare totală de 24 milioane de euro. Cele mai importante cinci piețe de export pentru vinurile produse local sunt Marea Britanie, Germania, China, Olanda și Bulgaria.

La nivel de volume, 78%, mai exact 11 milioane de litri în valoare de 17 milioane de euro au fost vânduți către piețele din Europa, iar restul de 22%, adică 3 milioane de litri în valoare de 7 milioane de euro au fost comercializați către alte state din afara continentulului nostru.

În afara spațiului european, China este cea mai importantă țară de export pentru vinurile românești, urmată de Statele Unite ale Americii care importă din România 800.000 litri de vin și de Canada cu 300.000 litri de vin.

“Eforturile realizate de crame pentru a face export sunt mari. Pentru a ajunge să aibă vânzări semnificative în afara țării cramele trebuie să participe în mod curent la târguri internaționale din Europa și Asia și să își promoveze intens producțiile.” spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro și ReVino.ro.

Prețul cel mai bun raportat la numărul de litri exportați este oferit de Finlanda care platește 5,63 euro pentru un litru de vin românesc și a importat 6.300 litri în 2015. Ungaria plătește 5,41 euro/litru, urmată de Luxemburg care oferă 4,71 euro/litru, dar a cumpărat doar 6.000 litri de vin anul trecut. La polul opus, cel mai mic preț pentru vinul românesc este oferit de Slovacia, mai exact 0,59 euro/litru, urmată de Bulgaria cu 0,79% euro/litru și de Istrael cu 1.38 euro/litru.

Citeşte şi OPiA Events – Cum fiecare pahar de vin poate spune o poveste – interviu

Conform reprezentanților oficiali, Cramele Recaș, Oprișor și Halewood exportă aproximativ 50% din producție, Domeniile Săhăteni – Aurelia Vișinescu 40%, S.E.R.V.E peste 43%, urmate de Petro Vaselo sau Crama Ceptura cu 30% și Vinarte, Corcova, Liliac, Stirbey sau Cotnari cu procente între 8 și 27%. Fiecare proprietar se raportează la numărul de hectare de viță de vie pe care îl are și la cantitatea de vin produsă anual.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •