Cluj Innovation City – Cum vrea Clujul să atragă investiţii de 300 de milioane de euro în IT

Cluj Innovation City - Cum vrea Clujul să atragă investiţii de 300 de milioane de euro în IT

de Claudiu Pădurean, redactor

Cel mai mare proiect din industria IT din istoria României ar putea fi realizat pe Dealul Lombului, de la marginea oraşului Cluj. Primarul Emil Boc a anunţat că acest proiect va fi realizat pe un teren deţinut de Primărie. “Municipalitatea deţine o suprafaţă de circa 200 de hectare şi ar putea fi o variant foarte bună pentru realizarea acestui proiect”, a spus Emil Boc.

Proiectul, numit Cluj Innovation City, presupune crearea unui adevărat orăşel al informaticii şi al altor industrii creative. El ar urma să fie un adevărat Silicon Valley al Transilvaniei.

Viitorul Cluj Innovation City ar urma să atragă 30.000 de tineri informaticieni ori specialişti în alte ramuri ale industriei creative. Autorităţile speră să atragă în acest orăşel investiţii totale de 300 de milioane de euro. Investiţiile ar urma să fie realizate atât de companiile locale din domeniul IT, cât şi de alte companii, interesate să investească în acest domeniu.

Primul cluster din domeniul IT

Proiectul este promovat de clusterul Cluj IT, care reuneşte autorităţile locale, universităţile mari din Cluj şi companiile din domeniul informaticii. Concret, acest cluster are peste 80 de membri, printer care Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Agenţia de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, dar şi mari companii din domeniul IT, cum ar fi iQuest ori Endava.

Proiectul Cluj Innovation City ar putea fi, de asemenea, finanţat cu ajutorul fondurilor europene. Şi asta cu atât mai mult cu cât Clujul a fost declarat oficial drept pol naţional de creştere în domeniul tehnologiei informaţiei, iar alocările financiare europene pentru perioada 2014 – 2020 ţin cont de acest statut al oraşului. În zonă, pe Dealul Lombului, deja, municipalitatea a început construirea unui Centru Regional de Excelenţă pentru Industriile Creative, finanţat, de asemenea, din bani europeni.

Acest Centru urmează să servească industria cinematografică, în condiţiile în care Clujul găzduieşte două dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa, Transilvania International Film Festival (TIFF) şi Comedy Cluj, dar şi alte industrii creative. Centrul va funcţiona şi ca un incubator de afaceri pentru industria IT.

Strategie pentru forţa de muncă

În acest moment, companiile de IT din Cluj ar putea oferi 3.000 de noi locuri de muncă, dacă ar exista specialiştii necesari. Însă numărul de absolvenţi ai facultăţilor de Informatică şi de Automatizări – Calculatoare este insuficient pentru a acoperi necesarul companiilor.

Tocmai de aceea, preşedintele clusterului Cluj IT, Alexandru Tulai, a anunţat o strategie special pentru a satisface aceste nevoi. De exemplu, Universitatea Tehnică va oferi un masterat profesional, cu durata de doi ani, care să permit oricărui absolvent de facultate să muncească în domeniul IT.

De asemenea, Universitatea Babeş-Bolyai ar putea oferi o şcoală post-liceal cu durata de un an, destinată absolvenţilor liceelor de informatică, care vor putea fi angajaţi de companiile de profil. De asemenea, în anumite circumstanţe, studiile efectuate în această şcoală post-liceală vor putea fi recunoscute de facultăţile de profil.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •