Facebook continuă să achiziționeze start-up-uri. Care este explicația lui Zuckerberg

Facebook își continuă achiziția de start-up-uri prin cumpărarea business-ului Pebbles Interfaces, care produce o tehnologie de reconoaştere a mişcărilor mâinilor şi care permite utilizatorilor să îşi vizualizeze mâinile şi degetele pe platformele de realitate virtuală.

Deși nici Facebook și nici Oculus VR, divizia prin care s-a făcut achiziția, nu au precizat preţul tranzacţiei, estimările sunt de 60 de milioane de dolari, relatează portalul Haaretz. Echipa Pebbles se va alătura echipelor de inginerie ale Oculus, iar interfaţa va fi încorporată în ochelarii Oculus.

Tehnologia Pebbles foloseşte lentile, sisteme de senzori şi algoritmi pentru a detecta şi urmări mişcările mâinilor. Mai important este faptul că utilizatorii îşi pot vizualiza mâinile şi degetele în realitatea virtuală, ceea ce îmbunătăţeşte experienţele şi promite mai multe aplicaţii pentru platformele de realitate virtuală.

Pebbles, cu sediul în Kfar Saba, a fost înfiinţată în 2010 de Nadav Grossinger, directorul de tehnologie al companiei. Director general este Emil Alon, iar director pentru dezvoltare Doron Levit. Pe parcursul a cinci ani, Pebbles, care are 50 de angajaţi, a atras doar 20 de milioane de dolari, dar în rândul investitorilor se numără compania chineză de electronice Xiomi, fondul israelian de investiţii Giza, Sandisk, producător american de unităţi de memorie, fondul german Robert Bosch Venture Capital şi iNetworks 360 din Hong Kong.

De ce cumpără Facebook start-up-uri

Facebook a cumpărat, din 2005 până în prezent, peste 50 de start-up-uri, cele mai multe dintre ele fiind fondate în Statele Unite. De asemenea, o mare parte dintre acestea sunt cumpărate și apoi închise. Explicația ar fi aceea că Facebook „achiziționează talente”, nu produse.

„Niciodată nu am cumpărat o companie pentru companie. Noi cumpărăm companii ca să aducem oameni excelenți… Pentru a avea, cu adevărat, o cultură antreprenorială, trebuie să te asiguri că vei recruta cei mai buni oameni. E un lucru foarte important. O cale prin care se poate face acest lucru este cumpărarea de companii interesante, care au fondatori măreți”, a spus CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg.

Cu toate acestea, unele start-up-uri cumpărate de companie au făcut excepție de la „regula închiderii”. Printre acestea Instagram și WhatsApp, cea din urmă fiind cea mai mare achiziție a Facebook – 19 milioane de dolari.

Mai jos aveți o listă parțială cu start-up-urile cumpărate de compania lui Zuckerberg:

 

facebook 1 facebook 2 facebook 3

(Foto: Brian Solis/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •