În mediul de afaceri din Iaşi – optimism moderat

Peste 160 de antreprenori din judeţul Iași au participat marți, 9 iunie a.c., la evenimentul „IMM ReStart – Descoperă-ți potențialul”, organizat de Doingbusiness.ro, ocazie cu care au dezbătut subiecte de actualitate și interes cu specialiști din cele mai importante companii din țară. Au fost prezenți manageri și antreprenori din companii locale cu cifre de afaceri peste 200.000 euro.

Citeşte şi Cinci măsuri esenţiale pe care antreprenorii români aşteaptă să le ia Guvernul

În cadrul a două sesiuni de plen și a unui workshop dedicat tehnologiei, specialiști din cadrul unor companii de renume au abordat o plajă largă de subiecte, oferind audienței o perspectivă asupra oportunităților de dezvoltare personală și a afacerii, dar și a provocărilor cu care se pot confrunta. Noile reglementări fiscale și legislative din 2015 (prezentate de EY România), riscurile care impacteză afacerea (Allianz-Țiriac Asigurări), alegerea partenerilor de afaceri potriviți (Coface România), formalitățile de accesare a fondurilor europene (REI Finance Advisors), psihologia vânzărilor, ca mijloc de genera schimbări în comportamentul consumatorului (EY România), dar și optimizarea costurilor prin soluții fixe și mobile (Telekom România) sau importanța direct marketing-ului în mixul de comunicare B2B (Kompass România) se numără printre subiectele dezbătute în cadrul evenimentului.

Citeşte şi Sfaturi pentru antreprenori, de la liderii de business de succes

„Am fost plăcut surprinși să constatăm că și antreprenorii din Iași sunt optimiști cu privire la evoluția afacerilor lor în 2015. Comparativ cu antreprenorii din zona Pitești, constatăm însă un optimism mai moderat. Barometrul mediului de afaceri pe care l-am realizat în cadrul evenimentului ne indică faptul că 56% dintre respondenții la sondaj sunt cel puțin încrezători cu privire la evoluția pozitivă a economiei în 2015, iar 61% cred că cifra de afaceri a firmei va crește anul acesta cu 10-30% față de 2014. Ne-am dorit, de asemenea, să vedem care sunt măsurile care ar avea cel mai mare impact în următorii trei ani pentru a îmbunătăți dezvoltarea pe termen lung a antreprenoriatului în România – iar răspunsurile nu au surprins prea mult. Antreprenorii își doresc stabilitatea mediului de reglementare și fiscalizare, cu 82% dintre respondenți, simplificarea taxării și reglementărilor (68%) și acces mai facil la finanțare (45%)”, a declarat Dumitru Ion, General Manager Doingbusiness.ro.

Citeşte şi Antreprenorii, formație cu un singur membru

Același sondaj de opinie realizat în rândul participanților din sală, arată faptul că 33% dintre respondenți se așteaptă să aibă o creștere de 10-20% a profitului, în timp ce 14% sunt chiar mai optimiști, anticipând un plus de 25-30% și peste acest nivel. 68% dintre participanți cred că adăugarea altor produse / servicii în portofoliu este principala acțiune care îi va ajuta să crească vânzările / veniturile companiei, 66% mizează în acest sens pe extinderea vânzarilor către noi piețe locale sau internaționale, iar 64% pe creșterea investițiilor în marketing și comunicare.

În ceea ce privește barierele pe care le resimt, birocrația, incertitudinea și nivelul fiscalizării rămân cele mai importante pentru majoritatea respondenților.

Prezentările și rezultatele barometrului pot fi accesate timp de cinci zile pe site-ul evenimentului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •