Astra Film Festival 2019 – ”Teach”, cel mai bun documentar românesc, dezvoltat la Sibiu

Astra Film Festival 2019 - ”Teach”, cel mai bun documentar romanesc, dezvoltat la Sibiu

Câştigătorii celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional Astra Film de la Sibiu au fost anunţaţi sâmbătă, 19 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor, care a avut loc la Filarmonica de Stat Sibiu. Juriile celor patru competiţii au avut de ales dintr-o selecţie finală de 46 de filme, scrie news.ro

Premiul pentru ”Cel mai bun film din Competiţia Internaţională” a fost acordat filmului ”Immortal” (Nemuritor), de Ksenia Okhapkina, pentru că dezvăluie dintr-o perspectivă foarte particulară moduri în care aparatul de stat poate modela minţile noilor generaţii utilizând discursul imperialist propagat de o agendă politică toxică. Din motivaţia juriului competiţiei Internaţional, format din Olivia Cooper-Hadjian, Martin Horyna şi Claudiu Turcuş: ”Filmul e o declaraţie împotriva dinamicii periculoase a naţionalismului care se răspândeşte peste tot în lume”.

Citește și: Festivalul Internaţional de Swing Dance LindyBug, între 25 şi 27 octombrie

”I See Reed People” (Văd roşu), de Bojina Panayatova, a fost alegerea juriului pentru Premiul ”Cel mai bun film din Competiţia Europa Centrală şi de Est”, pentru complexitatea misiunii pe care şi-a asumat-o regizoarea, şi anume aceea a înţelegerii naturii legăturilor familiei ei cu fostul regim comunist din Bulgaria. Din motivaţia juriului competiţiei Europa Centrală şi de Est, format din Peter Dale, Zhang Yang şi Mirela Nagâţ: ”Un film captivant care pune întrebări grave şi profunde cu privire la viaţa de după căderea regimurilor totalitare”.

Dintre cele 11 filme româneşti, juriul competiţiei, format din Michael Stewart şi Miquel Martí Freixas, a hotărât să acorde două premii. Premiul pentru ”Cea mai bună regie în Competiţia România” a fost oferit regizoarelor Anne Schiltz şi Charlotte Gregoire pentru filmul ”Pastures New” (Cei ce rămân), datorită relaţiei profund etice pe care autoarele au cultivat-o cu personajele, rezultatul fiind un film în care observaţia atentă se îmbină cu emoţia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •