Festivalul One World Romania – Patru filme, prezentate în secţiunea dedicată personelor LGBTQi+

Festivalul One World Romania - Patru filme, prezentate in sectiunea dedicata personelor LGBTQi+

O secţiune definitorie pentru festivalul One World Romania este cea consacrată persoanelor LGBTQi+. Sub denumirea de „Corpuri politice”, aceasta revine cu patru filme şi un eveniment special la ediţia cu numărul 13, care se va desfăşura între 20 şi 29 martie la Bucureşti.

Secţiunea va cuprinde anul acesta lungmetrajul de debut al cineastei de origine belgiană Chantal Akerman, „Eu, tu, el, ea (Je, tu, il, elle)”, realizat în 1974. „Je, tu, il, elle” este un soi de odă tristă închinată iubirilor trecute şi multiple, compusă din multiple microevenimete.

Două filme din secţiune, „Lemebel”, regia Joanna Reposi, şi „Vieţile lui Kojin” (The Lifes of Kojin), regia Diako Yazdani, abordează identitatea de gen nu atât din unghiul vieţii private cât în dimensiunea sa publică şi politică. În America de Sud, numele lui Pedro Lemebel este sinonim cu activismul pentru drepturile comunităţii LGBTQ+. Un scriitor şi eseist cu numeroase premii, a cărui operă autobiografică a funcţionat constant ca un declanşator de dezbateri şi proteste, a refuzat îngrădirea drepturilor sale de către regimul lui Pinochet şi a devenit dovada clară că arta poate fi, într-adevăr, o armă puternică în lupta cu totalitarismul.

Ultimul film din secţiune, „Floarea albastră a lui Novalis” (La Rosa Azul de Novalis), regia Gustavo Vinagre şi Rodrigo Carneiro, refuză să facă distincţia dintre personal şi public, dintre intim şi politic, combinând toate aceste registre cu fantezie şi doza potrivită de spirit provocator. Protagonistul Marcelo Diorio a ajuns la concluzia că toate generaţiile anterioare de femei şi de bărbaţi din familia sa, obişnuite să se conformeze normelor sociale şi să nu îşi exploreze propriile porniri – mai ales, propria sexualitate -, au creat un context karmic ce îl împinge pe el, acum, spre desăvârşirea unor astfel de căutări.

Joi, 26 martie, la miezul nopţii, după proiecţia filmului „Floarea albastră a lui Novalis”, va avea loc la Apollo 111 un spectacol-performance, „Phantasm”, coordonat de regizoarea de teatru Iris Spiridon, în cadrul căruia participanţii îşi vor putea exprima şi realiza cele mai ascunse fantasme, fără frica de a fi judecaţi, scrie news.ro.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •