Vezi ce cărți citește Zuckerberg

Felul în care gândim, asocierile pe care le facem, creativitatea – toate acestea sunt influențate de ceea ce citim, de oamenii pe care îi întâlnim și de experiențele pe care le avem. Cel mai mare retailer online, Amazon.com a făcut publice cărțile cumpărate de fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

La începutul anului 2015, Mark spunea: “Provocarea mea este să citesc o carte în fiecare săptămână și să învăț despre diversele culturi, credințe și tehnologii”.

În acest sens, Zuckerberg a creat comunitatea „A Year of Books” unde postează cărțile pe care le citește. iar utilizatorii sunt rugați să comenteze numai dacă au citit cartea și au ceva relevant de spus.

Vrei să știi de unde își extrage ideile o minte sclipitoare ca a lui Mark? Vezi ce citește:

1. Sapiens: O scurtă istorie a umanității (Sapiens: A Brief History of Humankind)

Autor:Yuval Noah Harari

An:2015.

Se spune că acum 100.000 de ani, cel puțin șase specii de oameni existau pe pământ. Acum a rămas numai una: homo sapiens. Cartea prezintă un scurt parcurs a istoriei umanității, de la origini până în momentul prezent. Cum am ajuns să credem în zei, să ne împărțim în națiuni și să instaurăm legi? Când și cum s-au folosit primele monezi? Cum vom arăta peste o mie de ani? La aceste întrebări răspunde Dr. Yuval Noah Harari, autorul cărții „Sapiens: O scurtă istorie a umanității”.

2. Sfârșitul puterii: De la sălile de consiliu la câmpurile de luptă, de la biserici la state, de ce să fii responsabil nu este ceea ce se obișnuia să fie (The End of Power: From Boardrooms to Battlefields and Churches to States, Why Being In Charge Isn’t What It Used to Be),

Autor: Moisés Naím

An: 2014.

Știm că puterea este în migrație: de la Vest la Est și de la Nord la Sus, de la palatele prezidențiale la piețele publice, de la corporații prestigioase la un startup agil și, încet dar sigur, de la bărbați la femei. Dar prin putere nu înțelegem numai trecerea și dispersarea, aceasta este de asemenea și descompunerea. Cei care sunt la putere azi se confruntă mai mult ca oricând cu riscul de a o pierde și au mare dificultate în a o menține. În acestă carte, Moisés Naím redă lupta între marii jucători ai lumii care au pierdut din influență și cei nou veniți care reușit să se impună foarte rapid.

3. Structura Revoluției Științifice (Structure of Scientific Revolutions, The: 50th Anniversary Edition)

Autori: Thomas S. Kuhn, Dennis Holland

An:2012.

„Structura revoluției Științifice” a fost pentru prima oară publicată în 1962 și face parte dintre cărțile memorabile ale omenirii. În momentul apariției a reprezentat un punct de cotitură în istoria și filosofia științei. Cartea dezbate ideea progresului în știință susținând că ideile revoluționare nu apar de pe o zi pe alta.

4. Ritualuri rationale: cultură, coordonare și cultură comună (Rational Ritual: Culture, Coordination, and Common Knowledge)

Autor:Michael Suk-Young Chwe

An:2013.

De ce Internetul, serviciile financiare și reclamele la bere domină competiția Super Bowl? Felul în care se desfășoară lucrurile în momentul de față este dat de ceea ce s-a stabilit cu mulți ani înainte, de așa zisa cultură comună care își are originea în tradiție. În această carte, Michael Chwe analizează o serie de ritualuri care au avut loc de-a lungul istoriei, în diversele culturi ale omenirii. Acesta consideră că există o legătură strânsă între raționalitate și cultură. Mai mult, demonstreză că teoria jocului se poate aplica în numeroase aspecte ale vieții moderne.

5.  Răzbunarea lui Orwell: Manuscrisul 1984 (Orwell’s Revenge: The 1984 Palimpsest)

Autor: Peter Huber

An: 2015

Orwell și-a imaginat o lume  în care oamenii sunt monitorizați, prin  intermediul ecranului, de Fratele cel mare. Autorul acestei cărți demonstrează că Orwell s-a înșelat și noile tehnologii n-au produs o relație de tip sclav-mașină între om și computer, ci a deschis căile spre noi posibilități de relaționare. Peter Huber consideră că tehnologia a deschis noi opțiuni în sfera creativității și că aceasta ne conferă libertatea mult dorită.

(Sursa foto: Flickr, Max-B)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •