De ce o carieră de succes poate să nu ducă la fericire

De ce o carieră fericită poate să nu aducă împlinire

De când existăm pe pământ, căutăm să ajungem în starea de fericire completă. Platon a descris omul ca fiind “o ființă în căutarea scopului”. Doar că, ultimele cercetări, ne spun că această căutare continuă ne face nefericiți.

În cartea “The Power of Meaning, autoarea subliniază ideea că adesea urmărim lucrurile greșite.  Literatura de dezvoltare personală se concentrează pe cum să ajungem la fericire, dar avem nevoie să mergem mai departe de atât. O viață cu sens nu este neapărat una fericită. Dar, partea bună, este că împlinirea personală și găsirea scopului sunt mai ușor de atins decât fericirea perfectă. Plus, se pare că aduc mai multe satisfacții.

Cariera vs fericire

Smith, autoarea cărții menționate, atribuie obsesia noastră pentru fericire mișcării psihologiei pozitive apărută în anii 1990. Credem că succesul în carieră, bogăția sau puterea ne aduc fericirea, doar că oamenii care au aceste beneficii “nu consideră că au găsit ceea ce căutau”.

“Confortul și liniștea sunt cuvintele adesea folosite de psihologi pentru a defini o viață fericită”, spune Smith, însă, o existența cu adevărat semnificativă va avea și momente dificile sau stresante. “Adevărul este că provocările vieții aduc sensul ei, așa că este timpul să recunoaștem că o viață împlinită este una bună, chiar dacă nu ne simțim fericiți tot timpul.”

Smith susține că un aspect ce aduce o imensă mulțumire este ajutorul acordat altora. Când ne redefinim și vedem activitățile întreprinse ca oportunități de a contribui la progresul celorlalți, viața poate căpăta un scop pozitiv.  Și astfel se ajunge la o perspectivă ușor diferită asupra valorii pe care o atribuim muncii. Se produce un fenomen social prin care ne alienăm de credință, modele tradiționale ale familiei, comunității și ajungem să ne raportăm la job-urile noastre că fiind o sursă de împlinire personală.

Oameni și echipe. Dar mai ales oameni

O cale de a împlini dorințele apărute la un loc de muncă este prin afilierea în echipe. Nevoia de a te conecta cu o comunitate crește pe măsură ce avem mai puțin timp la dispoziție să petrecem cu prietenii și familia.  Viața devine valoroasă și când o punem în balanță cu moartea. William Brietbart, președintele secției de Psihiatrie la Centrul de Cercetare al Cancerului Sloan Kettering, spune în cartea scrisă de Smith  ca” indiferent cât de departe este momentul final în viața noastră, dacă ne gândim la moarte ne forțăm să reevaluăm alegerile luate și să indentificam ce putem face pentru a le îmbunătăți. Putem reflecta asupra vieții de până acum și să ne întrebăm dacă suntem mulțumiți, dacă trăim o viață bună și împlinită și dacă este ceva ce am face diferit.”

Răspunsurile la aceste întrebări poate nu vor reprezenta lucrurile care aduc fericirea pentru oricare dintre noi. Dar este posibil să fie mult mai importante decât atât.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •