Recomandările lui Bill Gates pentru lectura de vară

Recomandarile lui Bill Gates pentru lectura de vara

Între întâlnirile consiliului de administrație ale Fundației Bill & Melinda Gates – cea mai mare organizație privată de caritate din lume – Bill Gates lucrează pentru a-și satisface apetitul său literar. Co-fondatorul Microsoft citește aproximativ 50 de cărți pe an și analizează multe dintre acestea pe blogul personal, GatesNotes.

La începutul verii, a publicat cinci recomandări de lecturi pentru vară. Selecțiile variază de la cărți de filozofie, la cele de autobiografie.

A Full Life, scrisă de Președintele Jimmy Carter. Într-un memoir care reflectă primii săi 90 de ani de viață,  ce de-al 39-lea Preșeșdinte al Americii oferă opinii sinceră cu privire la progresul moral al comunității globale de după Al Doilea Război Mondial. Concluzia lui este sumbră. „Discriminarea, ura și animozitatea par să devină din ce în ce mai acceptabile în unele părți ale lumii”, scrie el. Gates a fost deosebit de fascinat de anecdotele personale ale fostului comandant-șef. El scrie: „Cartea vă va ajuta să înțelegeți cum să creșteți în Georgia rurală, într-o casă fără conectare la apă, electricitate sau izolație – la bine și la greu – timpul petrecut (de Carter) la Casa Albă.”

Born a Crime, de Trevor Noah. Gazda emisiunii „The Daily Show”, de la Comedy Central, descrie copilăria sa deseori turbulentă în discriminanta Africă de Sud. Cu episoade din viața timpurie – pline de umor și de gândire – Noah dezvăluie fundația traseului său pe spre culmile showbizului. „Ca oricine care se uită la monologurile nocturne ale lui Noah, știe că poveștile sale în mișcare te vor face deseori să râzi”, spune Gates.

Hillbilly Elegy, care aparține lui J.D. Vance. Într-un an electoral plin de lupte care încearcă să explice diviziunile Americii, memoir-ul, devenit bestseller, al lui Vance a fost aclamant pe scară largă pentru introspecțiile asupra alegătorilor albi, din clasa muncitoare a țării. Vance și-a petrecut o mare parte din copilăria sa în Middletown, Ohio, înainte de a-și ridica o carieră de succes în drept și capitalul de risc. „Cartea oferă perspective asupra unor probleme culturale și familiale complexe, din spatele sărăciei”, spune Gates, dar „magia reală se află însăși în poveste și în bravura lui Vance de a o spune”.

Homo Deus, de Yuval Noah Harari. Harari, profesor la Hebrew University of Jerusalem, folosește cartea sa pentru a reflecta asupra următoarelor provocări ale societății într-un moment în care „războiul, ciuma și foametea” au fost în mare parte înlocuite de o serie de preocupări noi, mai metafizice. „Încotro ne îndreptăm?” . îtreabă el. Gates consideră că întrebarea principală este interesantă, dar menționează faptul că nu „este de-acord cu tot ce are de spus Harari”.

The Heart, scrisă de Maylis de Kerangal. Singurul roman dintre selecțiile lui Gates, ”The Heart” explorează moartea, pierderea, tinerețea și vindecarea. În această poveste, un băiat de 19 ani suferă o leziune traumatică în urma unui, iar inima lui este dată unei femei aflată pe patul de moarte. „Ceea ce a făcut de Kerangal în această explorare a durerii este mai aproape de poezie decât orice altceva”, scrie Gates în recenzia sa.

Dacă ați citit deja aceste cărți, există o mulțime de alte recenzii pe care le puteți analiza pe GatesNotes, inclusiv  Is There Enough Meat for Everyone? și Why Inequality Matters.

În listă nu a fost inclusul întregul set al World Book Encyclopedia, pe care Gates a citit-o, în ordine alfabetică, când era tânăr.

(Foto: congerdesign/ pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •