Într-o lume ideală, viața profesională aduce împlinire, are sens și este motivantă. Dar ce facem când nu este așa? Ce facem dacă suntem blocați într-un job sau o carieră pe care am iubit-o cândva, însă nu ni se mai pare atât de atractivă?
Potrivit unui studiu Gallup din 2017, doar o treime din angajați se simt implicați în ceea ce fac. Adică, au nivel constant de inițiativă, implicare, pasiune și productivitate. Asta înseamnă că restul angajatilor sunt mai puțin mulțumiți cu ceea ce trebuie să facă zilnic. Deși există o tendință de a suporta și a crea un zâmbet fals, cercetările științifice curente sugerează căi de a reimagina o experiență profesională.
Identifică ceea ce vrei din punct de vedere profesional la acest moment din viață.
Află ce te motivează să faci lucuri, ce pasiuni ai, ce te ține în priză cu adevărat. Ceea ce te interesa la 20 de ani este foarte probabil să nu ți se mai potrivească. Nu încerca să îl faci pe sinele tău actual de 30, 40, 50 de ani să se potrivească unui portret care nu mai este de actualitate.
Găsește acele părți flexibile și maleabile din jobul tău.
Cercetări făcute de specialiștii în comportament organizațional Justin Berg, Jane Dutton și Amy Wrzesniewski, au arătat că oamenii pot fi creativi și plini de imaginație când trebuie să își redefinească job-ul în moduri care să aibă o însemnătate personală mai mare. De exemplu, dacă îți place mai mult analiza decât vânzările, poți să-ți schimbi responsabilitățile către acea direcție? Dacă îți place să interacționezi cu alții, dar te simți singur, poți găsi căi de a face parte din mai multe echipe?
Poți face un exercițiu de imaginație. Închipuie-ți că ești un arhitect al rolului tău. Creează o schiță pentru imaginea de “înainte” și “după” a responsabilităților profesionale, unde “înainte” reprezintă statutul actual și “după” semnifică viitoarele task-uri. Ce schimbări poți face pentru a-ți recrea job-ul?
Dezvoltă-ți interesele din afara muncii.
Poate fi un hobby latent despre care ți-ai spus că nu ai timp să îl faci, un proiect personal. A avea o supapă după orele de muncă poate aduce echilibru în monotonia din timpul zilei și te poate motiva să îți îndeplinești task-urile de birou mai repede.
Dacă orice altceva eșuează, fă o schimbare.
Gândește-te la a-ți schimba cariera așa cum te-ai gândi la a avea o altă locuință. Când ai ales prima oară casa, aveai anumite cerințe. Dar, de atunci, prioritățile tale poate s-au modificat sau tu ai căpătat altă experiență de viață. Te-ai muta, ai renova sau ai sta în același spațiu? La fel și în cariera ta, observă dacă prioritățile s-au schimbat. Ai alte nevoi? Poți renova ceva sau trebuie să pleci?
Desigur, nu spune nimeni să te arunci imediat într-o schimbare atât de mare fără să analizezi și să te pregătești. Discută cu oameni din domeniile în care ai fi interesat să te duci, fă-ți un plan financiar, testează (dacă se poate) noul drum profesional.
Cel mai important aspect, când descoperi că interesul tău scade, este să nu îți pierzi speranța. Poți afla întotdeauna noi căi de a-ți reaprinde motivația sau schimbări pentru a-ți da o direcție de mers înainte.