Motivația la job se întreține zilnic

Patru secrete pentru motivarea angajaţilor

Modul în care percepem locul de muncă are legătură cu felul în care acesta se potrivește scopului nostru. Unde lucrăm, ce rol avem, propriile noastre valori – toate acestea se pot modifica. Astfel, nu trebuie să ne fie frică de schimbare, în special dacă vrem să rămânem într-o zonă liniștită și lipsită de stres.

Ghidarea după obiective personale și profesionale este foarte importantă. Și totuși, nu este suficient să le stabilim o singură dată și apoi să nu le mai revizuim. A descoperi cine suntem și cum ni se schimbă rolurile în companiile în care lucram trebuie să fie constant și primit în mod receptiv. Ne schimbăm, ne dezvoltăm și automat, scopul și motivația noastră pot căpăta alte valori.

Un executiv într-o companie mare poate să gândească în felul următor: “Sunt precaut și alert în fața realității că lupta nu este încă finalizată. Nu o să mă complac. Indiferent de ce va urma, voi continua să mă îmbunătățesc. M-aș defini ca o persoană în continuă construcție.” Acest om poate avea poziții fluctuante, de la resurse umane, la dezvoltare de produs sau lucru cu finanțatori. Cine spune că trebuie să îți dai demisia ca să îți regăsești motivația?

Sunt situații, într-adevăr, în care o schimbare radicală este necesară. Poți avea un rol de management, însă munca pe care o faci chiar să nu îți fie potrivită. Astfel, poți porni și pe un drum de antreprenoriat. Depinde de fiecare dintre noi să ne conștientizăm momentul când trebuie să facem un salt în față.

Poate fi util următorul exercițiu. La sfârșitul unei zile de muncă, calculează cât de mult timp ai acordat următoarelor activități:

  • Acțiuni legate de job: se apelează la o mentalitate funcțională, făcând taskuri pentru recompensare și nimic altceva.
  • Acțiuni legate de carieră: acestea sunt în focus atunci când o persoană este concentrată pe a crește și a avansa în poziția ocupată, mărimea echipei, a salariului.
  • Acțiuni legate de scop: când cineva se simte motivat, inovator și angajat în ceea ce trebuie să facă. Obiectivele personale se aliniază cu cele profesionale.

Ține un jurnal pentru câteva săptămâni și observă către ce segment direcționezi cel mai mult timp. Dacă primele două ocupă mai mult de 50% din timpul tău, acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru a îți redefini obiectivele personale. Nici o persoană nu poate fi mereu dedicată unui scop măreț, însă petrecerea multor ore în contextul job-ului și a carierei are efecte distructive.

Dacă nu ai creat până acum o ”declarație a valorilor personale”, este timpul să o faci. Reprezintă o decizie modului în care îți vei petrece fiecare zi. Fă-o succintă, specifică, lipsită de subînțelesuri și expresivă. Integrează puterile tale, interesele și ambițiile principale. Ia în vedere toate tipurile de scop – personal, legat de job și de organizație. Viața este scurtă. Oricine merită să lucreze într-un rol și într-o organizație unde valorile individuale să strălucească.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •