Tradiții fascinante de Paște, din jurul lumii

Traditii de Paste din jurul lumii

În România, Paștele înseamnă ouă roșii, cozonac, familia adunată și slujba de Înviere. În America, Paștele înseamnă vânătoarea de ouă prin iarbă și coșuri pline de dulciuri. Iată cum sărbătoresc alte țări Învierea Domnului.

Franța: Copiii francezi nu primesc cadouri de la iepurașul de Paște, ci de la clopotele de Paște. Potrivit credinței catolice, nici un clopot nu are voie să bată din Joia Mare până la praznicul de Paște, în semn de solidaritate pentru zilele dinaintea morții lui Iisus. Legenda spune că clopotele n-au fost trase pentru că le-au crescut aripi și au zburat la Roma ca să fie binecuvântate de Papa. S-au întors în ziua de Paște cu ciocolată și cadouri pentru copiii francezi.

India: Chiar dacă populația creștină este de doar 2,5% din numărul de locuitori din India, ei încă celebrează Paștele, mai ales în statele nordice. Vestul Indiei sărbătorește cu carnavele ori jocuri de stradă, cântece și dans. Oamenii își fac cadouri precum ciocolată, flori și lanterne colorate.

Italia: De Pasqua, rezidenții Florenței cultivă o tradiție veche de 350 de ani, numită scoppio del carro, ceea ce înseamnă explozia căruciorului. Un cărucior vechi este umplut de artificii și adus în fața Domului, unde spectatorii se bucură de un show pirotehnic. Acest spectacol simbolizează pacea și bunăstarea anului care vine. În sudul Florenței, este orașul Panicale, unde marea sărbătoare se întâmplă la o zi după Paște și se numește Pasquetta sau Paștele Mic. Localnicii se adună pentru Ruzzolone, o competiție anuală care implică tăvălirea unei roți de brânză Ruzzola împrejurul orașului.

Polonia: Cu o zi înainte de Paște, familia pregătește un coș binecuvântat, care conține ouă colorate, cârnați, pâine și alte mâncăruri pentru a fi duse la biserică și binecuvântate de către preot. În tradiția polonă, postul Paștelui nu este gata până ce părintele nu sfințește coșul. Ca și italienii, polonezii își păstrează cele mai importante tradiții pentru ziua de după Paște: Smigus Dyngus – băieți tineri încearcă să atragă fetele (și invers) folosind pistoale cu apă, găleți cu apă și alte asemenea. Legenda spune că fetele care au fost udate se vor mărita în acel an.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •