Unde au ales românii să călătorească anul acesta de Crăciun

targ de craciun

Sărbătorile de iarnă încep curând, așa că tripsta a analizat unde au ales românii să călătorească anul acesta de Crăciun. În timp ce unele destinații din Europa sunt tradițional favorite ale călătorilor români, anul acesta ei au ales să programeze și vacanțe mai lungi în destinații călduroae și exotice, conform datelor analizate[1].

Barcelona – destinația preferată de călătorii români, iar Havana și Dubai ajung în topul 5 al destinațiilor de Crăciun. Românii au planificate călătorii de până la 17 zile pentru sărbătorile de iarnă.

Pentru călătoriile din vacanța de Crăciun, românii au început planificările din timp, finalizând rezervările în medie cu 109 zile în avans – cu un record de 237 zile în avans pentru rezervarea unei călătorii în Dubai, Emiratele Arabe Unite, în  această perioadă a anului.

Principalele alegeri în ce privește destinațiile includ atât capitale europene preferate tradiţional cât și destinații exotice, topul cinci al locurilor alese pentru petrecerea acestor sărbători fiind: Barcelona, Bologna, Bruxelles, Dubai și Havana. De asemenea, vacanțele durează mai mult decât perioadele petrecute în mod normal în străinătate, media fiind de 9 zile,  iar cea mai lungă vacanță rezervată de un român în această perioadă este de 17 zile pentrecute în Havana, Cuba în timp ce cea mai scurtă este de 3 zile petrecute în Praga, Republica Cehă.

Românii cheltuie în medie pentru zborurile lor din această perioadă 310,62 Euro, cea mai mare sumă chletuită fiind pentru aceeași călătorie în Havana, Cuba –  pentru care un român a achitat 1.315,16 Euro pentru zborul cu Turkish Airlines iar cea mai mică sumă a fost cheltuită pentru o călătorie de 13 zile către Bruxelles, Belgia cu Ryanair, pentru care au fost achitați 57,35 Euro.

Românii și-au rezervat călătoriile de iarnă folosind în principal instanțe de tip desktop (80%), dispozitivele mobile fiind folosite pentru 13,3% din totalul rezervărilor iar aplicația iOS pentru 6,7%. Principalele linii aeriene folosite de români pentru a călători de Crăciun anul acesta au fost – în ordinea numărului de rezervări – Ryanair, Tarom,Wizzair, Pegassus Airlines și LOT Polish Airlines.