Programe de wellness corporate sau ce pot face angajatorii pentru a crește productivitatea angajaților

Angajatorii și angajații se confruntă cu două mari probleme: absenteismul și prezenteismul. Dacă primul termen se referă la absența propriu-zisă a angajatului de la locul de muncă, al doilea face referire la faptul că, deși este prezent la locul de muncă, angajatul nu se poate concentra sau nu dă un randament optim din cauza problemelor de sănătate. Pentru a rezolva aceste probleme, angajatorii au început să investească în programe de wellness corporate.

Depresia, obezitatea, artrita, afecțiunile coloanei vertebrale, anxietatea sunt doar o parte dintre bolile care îi afectează pe angajați. Acestea sunt generate de stres, de o postură a corpului incorectă în fața calculatorului, de un stil de viață sedentar, de o alimentație și de obiceiuri nesănătoase, precum fumatul. Pentru a îmbunătăți moralul angajaților, productivitatea, nivelul de sănătate și, implicit, pentru a reduce cheltuielile medicale, angajatorii au început să investească în programe de wellness.

Eficiența acestor programe este demonstrată, cu precădere în țări precum SUA, unde mai mult de jumătate dintre companii recurg la astfel de inițiative. Studiile arată că, pentru fiecare dolar investit, companiile economisesc 2,43 dolari din cheltuielile cu sănătatea. Mai mult, companiile cu cel mult 100 de angajați sunt încurajate prin stimulente financiare să implementeze programe de wellness și de prevenție. Prin Legea sănătății statul oferă 200 milioane de dolari pe o perioadă de 5 ani pentru acele companii care aplică pentru burse care le facilitează dezvoltarea programelor de wellness pentru angajați.

Avantajele imediate sunt resimțite în mod direct chiar de către angajați: scăderea nivelului de stres, un somn odihnitor, creșterea creativității și, în general, o calitate mai bună a vieții.

Programele de wellness corporate în România

Programele de wellness corporate sunt adoptate și de către companiile românești. Dincolo de abonamentele la săli de fitness, acestea au început să transforme teambuildingurile în ocazii în care angajații învață să se relaxeze, practică sport și află detalii despre o alimentație corectă.

Un astfel de program este Spaventura, un concept creat de despreSpa.ro, singurul portal care integrează informațiile despre tot ce înseamnă spa în România.

„Spaventura îmbină relaxarea oferită de spa cu sesiuni de exerciții practice (care provin din yoga / tai chi), menite să reducă nivelul de stres, smoothie-uri și mese sănătoase, corelate cu exerciții fizice. În Spaventura participanții învață să trăiască altfel, mai sănătos și mai echilibrat, iar la final vor pleca cu idei valoroase, aplicabile imediat. Programele de wellness corporate pe care le oferim sunt realizate în colaborare cu diverși specialiști în yoga, tai chi, feng shui, masaj, medicină complementară, nutriție etc.” afirmă Ioana Marian, fondator și director general despreSpa.ro.

Unul dintre trainerii de tradiție ai programului Spaventura este Avisek Majumdar – profesor acreditat de yoga.

„Am ajuns să trăim mecanic și am uitat de noi înșine, atât de nevoile noastre spirituale, dar și de cele fizice. Yoga reprezintă un set de practici care vizează întregul și care contribuie la îmbunătățirea calității vieții, la atingerea unei vieți armonioase. Yoga oferă o metodă sistematică de integrare a minții, corpului și spiritului, precum și procedee de dezvoltare fizică, mentală, emoțională și spirituală. În cadrul experienței Spaventura încerc să le fac cunoștintă participanților cu beneficiile acestei practici și să-i determin să integreze anumite elemente din yoga în viața de zi cu zi. Aici începe procesul de autocunoaștere”, spune Avisek Majumdar

Alexandra Iliuță, tehnician nutriționist și trainer acreditat ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări), se ocupă de meniul din Spaventura și de workshopurile pe teme de sănătate și prevenție: alimentație sănătoasă, exerciții Tao Yin pentru longevitate, aromoterapie și fitoterapie etc. Workshopurile sunt alese în funcție de nevoile și dorințele participanților.

„Schimbarea vine din interior, din autocunoaștere și din dorința noastră de a ne fi mai bine. Nu este nevoie să ne schimbăm cu 180 de grade stilul de viață pentru a avea o stare mai bună, ci este necesar să descoperim acele mici ajustări potrivite pentru noi, precum integrarea smoothie-urilor în dieta zilnică, alegerea unui ulei esențial potrivit structurii și nevoilor noastre. În scurt timp vom simți diferența”, susține Alexandra Iliuță.

Spaventura este un program care are o eficiență crescută și datorită faptului că se desfășoară într-un cadru relaxant, într-unul dintre centrele spa partenere despreSpa.ro. Cea mai recentă inițiativă Spaventura s-a desfășurat la Sky Blue Hotel & Spa, o locație exclusivistă, deschisă la finalul anului trecut în apropierea orașului Ploiești, în Păuleștii Noi. Sky Center, complexul din care face parte acest hotel, oferă o gamă largă de servicii: wellness & spa hotel, hamam, salină artificială, săli de conferințe și întâlniri, restaurant, club, sală de fitness, salon de înfrumusețare, săli de bowling și billiard, piscină olimpică.

„La Sky Center punem relaxarea și confortul clienților noștri pe primul loc. Pentru noi contează foarte mult ca serviciile oferite să fie impecabile, să fie curățenie și o atmosferă primitoare, motiv pentru care angajații sunt bine instruiți și implicați. Ceea ce ne diferențiază este atenția la detalii în tot ceea ce facem”, declară George Bakopanos, General Manager Sky Center și Sky Blue Hotel and SPA.

O gamă variată de programe de wellness corporate

Workshopurile Work – Life Balance sunt oferite de despreSpa.ro în colaborare cu specialiști în yoga, tai chi, feng shui, masaj, medicină complementară, nutriție etc, au o durată de 2-4 ore și pot fi ținute și la sediul companiei:

Physical Balance – traininguri în care se vor dezvolta subiectele care afectează direct condiția fizică: tehnici de automasaj, exerciții pentru îmbunătățirea vederii, tehnici de stretching pentru reducerea durerilor de cap/de spate, traininguri de nutriție

Mental Balance – traininguri cu tehnici pentru creșterea puterii de concentrare, tehnici de respirație corectă, cursuri de management al stresului, tehnici de relaxare și echilibru

Work – Life Balance – cuprinde obiceiuri sănătoase care stimulează productivitatea, tehnici de vizualizare a obiectivelor etc.

Program wellness corporate – un program pe termen lung realizat în colaborare cu un doctor. Pe baza ultimelor analize de sânge și a unui chestionar complex (aprox. 80 de întrebări), doctorul determină care sunt riscurile la care este expus angajatul: pe termen scurt, mediu și lung, și îl direcționează către orice activitate care îl va ajuta: yoga, tai chi, acupunctură, osteopatie, masaje, gimnastică, fitness, nutriție etc. Unele activități se vor putea desfășura în companie, altele în cabinete specializate. La fiecare 6 luni, doctorul va avea o nouă întâlnire cu fiecare angajat pentru a-i urmări evoluția.

Săptămâna sănătății în corporații – o săptămână plină de workshopuri ținute de specialiști de top în care angajații vor primi câteva puncte de pornire pentru ceea ce înseamnă cu adevărat un stil de viață sănătos. Fiecare zi din săptămână conține workshopuri dedicate: minții (parenting / creșterea puterii de concentrare prin kyokushin), sufletului (relaxare antistres prin aromaterapie / yoga / chi kung), corpului (pilates / tai chi / stretching), alimentației (smoothies & lemonades / oră de gătit) și simplității (ayurveda / tehnici de respirație).

Cutia Spandorei – un program de wellness de 4 ore ce permite accesul la „mostre” de viață sănătoasă care pot fi preluate ulterior în ritualurile zilnice: excerciții de yoga, thai chi, cosmetică naturistă, masaje relaxante, sfaturi de nutriție.

Petreceri SPA – Tematica petrecerilor este aleasă în funcție de preferințele angajaților și sezon. Angajații pot alege între: aromaterapie, vinoterapie, Spa Garden Party etc.

Cadouri corporate – cardul despreSpa.ro. Bugetul este stabilit de către cumpărător, iar destinatarul poate alege orice terapie spa, în oricare centru spa din România.

Spa Corner – Între sesiuni de networking, planuri de afaceri și prezentări, angajații pot încerca masajul mâinilor, o ședință scurtă de aromaterapie sau masajul scalpului.

Gamestormingul la spa – O metodă creativă de rezolvare a problemelor de business. Constă în workshopuri supravegheate de un coach profesionist ce creează cadrul necesar pentru gândirea inovatoare.

despreSpa.ro – Ghidul tău Wellness și SPA din România

despreSpa.ro oferă articole informative, e-book-uri și ghiduri gratuite despre: tratamente spa, wellness, sănătate, menținerea unei stări de echilibru, prevenție prin metode non-invazive… pentru a nu mai fi nevoie de tratament!

despreSpa.ro este singurul portal din România care aduce în același loc cele mai renumite SPA-uri din țară.

despreSpa.ro oferă mai multe tipuri de produse și servicii – workshopuri și petreceri SPA, carduri cadou SPA special create în funcție de nevoi și preferințe, dedicate atât persoanelor fizice, cât și companiilor.

(Foto: despreSpa.ro)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •